Hlavní obsah

Rusko posílá do Středomoří další křižník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský raketový křižník Varjag, vlajková loď Tichooceánské flotily, proplul Suezským průplavem a posílil seskupení ruského námořnictva ve Středozemním moři. Oznámila to agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Křižník Moskva, současná ruská vlajková loď v oblasti.

Článek

Posilování své flotily ve Středozemním moři Moskva dříve ohlašovala během stupňování syrské krize, napětí v regionu se však v posledních týdnech zmírnilo. Nicméně před dvěma týdny Suezským kanálem proplula do Středomoří americká letadlová loď.

„Posádka gardového raketového křižníku bude plnit řadu úkolů, a to i v rámci uskupení lodí ruského vojenského námořnictva v regionu. Kromě toho se chystá navštívit přístavy států ve středomořské oblasti,” řekl mluvčí ruské flotily Roman Martov.

Varjag má podle Interfaxu nejprve v Alexandrii doplnit zásoby, než v roli vlajkové lodě ruského uskupení ve Středomoří vystřídá raketový křižník Černomořské flotily Moskva. Momentálně v oblasti Rusové mají i těžký raketový křižník Pjotr Velikij, torpédoborec Smetlivyj, výsadkové lodě Azov, Alexandr Šabalin, Minsk, Novočerkassk a Jamal a v syrském přístavu Tartús, který slouží ruskému námořnictvu jako základna, se nalézá opravárenská loď PM-138.

Zabiják letadlových lodí

Varjag je třetí lodí třídy Atlant, přezdívané podle Interfaxu „zabiják letadlových lodí”. Do flotily byl křižník zařazen v říjnu 1989, původně ale nosil název Rudá Ukrajina, než po rozpadu Sovětského svazu připadl Rusku a byl přejmenován. Vyzbrojen je 16 odpalovacími zařízeními pro protilodní střely Vulkan o doletu 700 kilometrů. Středomořské uskupení disponuje i několika protiponorkovými vrtulníky Ka-27 a na palubě má i jednotky námořní pěchoty, připomněl Interfax.

Svou středomořskou flotilu, kterou před 20 lety z finančních důvodů rozpustil bývalý prezident Boris Jelcin, začala Moskva znovu budovat počátkem letošního roku. Po srpnovém chemickém útoku v Sýrii, na který prezident USA Barack Obama reagoval výhrůžkou vojenského úderu, převelelo Rusko na východ Středozemního moře postupně několik výsadkových, průzkumných a podpůrných lodí. Ruská plavidla operují v sousedství s flotilou USA, která nedaleko syrských břehů čekala na případný rozkaz Bílého domu k útoku. Letadlová loď USS Nimitz proplula Suezským kanálem 20. října. V oblasti jsou také americké torpédoborce a raketové křižníky z americké 6. flotily.

Reklama

Výběr článků

Načítám