Hlavní obsah

Útočníci z Bostonu si vybrali znepokojivé datum

– Washington/Boston

Problematická výročí spojená s americkými extremisty rozdmýchala spekulace o tom, kdo stojí za pumovým útokem v Bostonu. Dvě bomby u cíle maratónu, které zabily tři osoby a dalších 175 zranily, nesou znepokojivé podrobnosti, které je možné vyložit jako napodobení al-Kajdá. Ovšem už samotné datum - 15. dubna - nechává spoustu možností pro zvažování, kdo za útokem mohl stát, napsala agentura AFP.

Foto: Reuters

Nálože vybuchly ve chvíli, kdy část závodníků dobíhala do cíle.

Článek

Pondělí bylo pro Američany termínem, k němuž musí zaplatit daně, což je den nenáviděný krajní pravicí. V Bostonu se rovněž slavil Den vlastenců, což je výročí první bitvy proti britským silám v rámci americké revoluční války.

Tento pátek bude 20. výročí ukončení obléhání radikální sekty v texaském Waco, při němž zahynulo 76 lidí. Pumový útok, jenž v Oklahoma City provedl Timothy McVeigh, kterého extremisté pokládají za hrdinu, se stal 19. dubna 1995. Vyžádal si více než 160 obětí. A jsou tu i další.

Řádění střelce na Virginia Tech, který zabil 32 lidí, se odehrálo 16. dubna 2007, zatímco masakr na střední škole Columbine se 13 oběťmi se stal 20. dubna 1999.

Zabíjely tesařské hřebíky

Lékaři uvedli, že z těl obětí v Bostonu vybrali tesařské hřebíky. Stejné hřebíky byly použity v bombě, která při olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 zabila jednu ženu.

"Tahle technologie ale doopravdy nikomu nepatří," řekl poradce a výzkumník v oblasti terorismu J. M. Berger. Hřebíky a další ostré kovové předměty se používají také v bombách nastražených u silnic v Iráku, Afghánistánu a v dalších zónách konfliktů.

Bomby v hrncích

Americké sdělovací prostředky napsaly, že vyšetřovatelé zjistili, že bomby v Bostonu byly v tlakových hrncích schovaných v batozích. Podobné bomby už byly použity v Iráku a v Afghánistánu a stoupenci teroristické sítě al-Kajdá minulý měsíc zveřejnili návod, jak tuto zbraň vyrobit. Upozornila na to skupina SITE, která monitoruje džihádistické internetové stránky.

Pokud jde o samotný cíl, Berger míní, že maratón je "atraktivním terčem pro teroristickou skupinu, která se chce prosadit. Ale v tuhle chvíli jsou to všechno jenom spekulace," dodal.

Policie zkoumá nahrávky a fotografie

Ve snaze poskládat dohromady, co se vlastně stalo, vyzvala policie i vyšetřovatelé FBI diváky, kteří byli na maratónu, aby odevzdali nahrávky a fotografie ze závodu. Zájem mají především o okamžiky těsně před explozemi.

Po pumovém útoku v Atlantě se policii podařilo vystopovat původ hřebíků nalezených v zádech zabité ženy až k výrobci v rámci pátrání po pachateli. Tím byl nakonec usvědčen Eric Rudolph, který si nyní odpykává trest doživotního vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám