Hlavní obsah

Při náletu NATO v Afghánistánu zahynulo deset dětí a dvě ženy, oznámili místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Deset dětí a dvě ženy přišly o život při sobotním náletu NATO na východě Afghánistánu. Informovala o tom britská BBC s odkazem na vyjádření místních činitelů. Aliance potvrdila akci v provincii Kunar na východě země, o mrtvých civilistech však nemá žádné zprávy. Letectvo mělo poskytovat palebnou podporu na žádost zahraniční koalice, nikoli afghánských sil.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Ilustrační foto

Článek

BBC upřesnila, že incident se odehrál v kunarském okrese Šigal a že podle vesničanů a místních činitelů k neštěstí došlo, když se při leteckém úderu zřítil strop jednoho domu.

„Deset dětí a osm vojáků bylo při náletu zabito, šest žen utrpělo zranění,“ řekl agentuře AFP Wasifuláh Wasifí, mluvčí provincie Kunar. Představitel okresu Šigal bilanci potvrdil.

Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti (ISAF), které v Afghánistánu působí pod velením NATO, vydaly prohlášení, v němž sdělily, že "vědí o zranění několika civilistů při tomto ozbrojeném střetu", k němuž došlo v sobotu, a že nyní tento incident prověřují.

V prohlášení se rovněž uvádí, že letecká akce byla provedena "na výzvu koaličních sil, nikoli afghánských, a byla použita k úderu na povstalecké síly nacházející se mimo budovy".

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v polovině února zakázal vládním ozbrojeným složkám, aby žádaly o leteckou podporu NATO při operacích v obydlených oblastech proti povstalcům z islamistického hnutí Talibán. Karzáí tak chtěl zabránit dalším ztrátám mezi civilisty, které tyto nálety často provázely a které vyvolávaly napětí mezi kábulským vedením a zahraničním jednotkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám