Hlavní obsah

Nezaměstnané Slováky má naučit disciplínu dobrovolná vojenská služba

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku se už delší dobu mluví o zavedení dobrovolné vojenské služby a vytvoření aktivních záloh. Nyní se do připravovaného projektu zapojilo také ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny, které chce nabídnout nezaměstnaným výcvik v tzv. nevojenských zálohách.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci slovenské vojenské policie. Ilustrační foto

Článek

Lidé bez práce by si mohli finančně přilepšit tím, že absolvují výcvik na pomoc při živelných pohromách. "Máme zájem využít především dlouhodobě nezaměstnané. Téměř jedna třetina nezaměstnaných jsou totiž lidé do 29 let," upozornil ministr Ján Richter. Nezaměstnaní by po výcviku mohli pomáhat například při povodních.

V průběhu půlročního výcviku by měli nezaměstnaní dostávat 250 eur (6400 Kč) měsíčně. Účastníci budou bydlet v kasárnách nebo v ubytovnách. Aby projekt mohl být financován z eurofondů, musí mít výcvik nevojenský charakter.

Začátkem roku se nezaměstnanost na Slovensku pohybuje nad 14 procenty. Bez práce je asi 390 tisíc lidí. Projekt dobrovolné vojenské služby a nevojenských aktivních záloh by měl nezaměstnaným přinést pracovní návyky a disciplínu. Projekt by měl být spuštěn ve druhé polovině letošního roku.

Anketa

Měli by mít také nezaměstnaní v ČR možnost nastoupit na vojnu?
Ano
87,6 %
Ne
9 %
Nevím
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3945 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám