Hlavní obsah

Vůz diplomata v Rusku zastavili policisté, Česko žádá vysvětlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Moskva
Aktualizováno

Česká republika bude po Rusku chtít, aby vysvětlilo důvod čtvrtečního zastavení českého konzulárního vozu v Jekatěrinburgu. Řekl to mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Policie chtěla řidiče zkontrolovat na alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"V pondělí budu žádat vysvětlení po ministerstvu zahraničí, po jejich pobočce v Jekatěrinburgu," řekl Kolář. Konzulární vozidlo se podle něj nedopustilo žádného dopravního přestupku a ani nebylo v souvislosti s nějakým dopravním přestupkem vyšetřováno.

Ruští policisté zastavili český služební vůz, který vezl zaměstnance konzulátu z recepce, a tvrdili, že řidič je opilý. Testu na alkohol se nepodrobil a podle Koláře ani nebyl pod vlivem alkoholu. Na místo přijel generální konzul Karel Borůvka, který policejní kontrolu diplomatického vozu odmítl.

"Všechny okolnosti okolo zastavení auta, jakož i to, že na místě hned byli novináři, místní televize, považujeme za velmi zvláštní až podezřelé," řekl Borůvka. "Za deset let působení konzulátu v Jekatěrinburgu podobný případ, kdy se hned následně vydávají skandalizující články, nepamatujeme," dodal.

Konzul se bude domáhat vysvětlení

Okolnosti incidentu jsou podle diplomata podivné. Policie - prý na jakési udání - zastavila vůz hospodáře úřadu asi po kilometru jízdy, ačkoliv řidič nezpůsobil žádnou nehodu, ani přestupek, ani nejel příliš rychle.

"Je to člověk, který nepije, protože je nemocný. Opilý rozhodně nebyl, to striktně odmítám," zdůraznil konzul.

V pondělí se proto hodlá domáhat vysvětlení od představitelů jekatěrinburgské pobočky ruského ministerstva zahraničí, kteří byli jak na recepci, tak na místě incidentu. "Budeme chtít, aby celou věc vysvětlili: proč k tomu došlo, jaký byl důvod, jaké byly okolnosti, protože podobný případ nepamatujeme," zdůraznil.

Naopak podle serveru aktualno.ru prý u policistů vznikl dojem, že řidič vozu s diplomatickými čísly "není zcela střízlivý", ale prověřit podezření se nepodařilo kvůli řidičově odmítnutí podrobit se zkoušce. Domů však odjel jako spolucestující.

Podle serveru nejde o první případ svého druhu - před dvěma lety dopravní strážníci přistihli atašé kyrgyzského konzulátu, jak křižovatkou projel na červenou, zřejmě pod vlivem alkoholu. Diplomat si stěžoval na chování strážníků, ale soud je očistil a diplomat byl ze služeb konzulátu propuštěn.

Ostatní média přímo hovoří o alkoholu

Ostatní místní média si servítky neberou. "Diplomatický skandál v Jekatěrinburgu: dopravní policie chytila opilého spolupracovníka českého konzulátu. Slavil národní svátek," kupříkladu napsala agentura ura.ru.

"V Jekatěrinburgu policisté zastavili opilého vicekonzula Česka," tvrdí další server 66.ru. Prý v autě s diplomatickými čísly seděla "opilá společnost cizinců" a "zjevně pod vlivem byl i řidič". Uralské vydání listu Argumenty i fakty však upozornilo na to, že v případě pokračování konfliktu mohou mít zaděláno na nepříjemnosti i policisté, kteří si troufli zastavit vůz s diplomatickými značkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám