Hlavní obsah

Islamisté v Mali zbičovali dívku, na ulici mluvila s muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Šedesát ran bičem dostala v pondělí v maliském Timbuktu asi patnáctiletá dívka za to, že na veřejnosti hovořila s muži. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní zdroje. Dívku prý potrestali islamisté ze skupiny Ansar Dine, která nyní starobylé město na severu africké země ovládá.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Islámští bojovníci v Mali. Ilustrační foto.

Článek

"Islamisté dívku obvinili, že ji pětkrát varovala islámská policie, ona ale nepřestala mluvit s muži na ulici," řekl AP obyvatel Timbuktu. Po slyšení prý islamisté dotyčné uložili trest 60 ran bičem. Dívka jej podstoupila před velitelstvím islámské policie v centru Timbuktu.

Chaos v Mali začal březnovým vojenským pučem, při kterém armáda sesadila prezidenta. Mocenské vakuum umožnilo separatistickým povstalcům z kmene Tuaregů zmocnit se dvou třetin země. Revoltu pak ale na severu země ovládli islamisté, kteří zde podle ochránců lidských práv zavádějí stále přísnější tresty podle islámského práva šaría.

Evropská unie v pondělí podle agentury Reuters sdělila, že připraví plány na případnou misi týkající se vojenského výcviku, aby pomohla maliské armádě znovu získat ztracená území. Rozhodnutí padlo na jednání ministrů zahraničí států sedmadvacítky v Lucemburku. Plán by měl být vypracován do jejich příštího setkání 19. listopadu.

Rada bezpečnosti OSN v pátek schválila rezoluci slibující podporu případné mírové misi západoafrických zemí na severu Mali. Vlády regionálních zemí mají upřesnit plány případné intervence do 45 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám