Hlavní obsah

Za důlním neštěstím v Číně jsou podle vyšetřovatelů chyby v řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Příčinou důlního neštěstí, které se ve středu stalo v Číně, jsou podle prvních výsledků vyšetřování nedostatky v řízení a nebezpečné pracovní podmínky. Uvedla to státní tisková agentura Nová Čína. Po explozi nebezpečných plynů, které se v uhelném dole nahromadily, zůstalo 43 mrtvých. To je v Číně nejhorší bilance od listopadu 2009, kdy v jednom z dolů zahynulo 108 lidí. Policie už zadržela majitele dolu.

Foto: ČTK/AP

Čínští důlní záchranáři se připravují na obtížný zásah pod zemí.

Článek

Zatím poslední neštěstí se stalo v provincii S'-čchuan na jihozápadě země. Vyšetřování odhalilo chaotické řízení a zavedenou praxi, kdy do dolů fárá větší počet havířů, než dovolují bezpečnostní předpisy. Firma, které důl patřil, má sice všechny potřebné licence, aby mohla těžit, překračuje ale těžební kapacitu dolů.

Záchranáři stále ještě nenašli tři horníky, kteří zůstali pod zemí. Jejich šance na přežití jsou už ale velmi malé. Čínská média uvedla, že všichni pohřešování se zřejmě nacházeli přesně v místě, kde došlo k výbuchu plynu. Oblast kolem města Pchan-č'-chua, kde se neštěstí stalo, má bohaté zásoby uhlí.

Předběžné vyšetřování také ukázalo, že k neštěstí přispělo rozhodnutí nezastavit těžbu, přestože se v místě prudce zvýšily koncentrace nebezpečných plynů. Nevyhovující bylo i vybavení, které má vyhodnocovat, zda nejsou havíři vystavování zbytečně vysokému riziku. V době výbuchu v dole pracovalo 154 horníků a na povrch se jich pak dostalo jen 108.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v čínském dole zemřelo 19 horníků, dalších 28 jich zůstalo uvězněno pod zemíVideo: Reuters

Policie už zadržela majitele dolu, zatímco provinční vláda nařídila kontrolu ve všech dolech v provincii. Slíbila přitom, že nechá zavřít ty doly, kde zjistí porušování bezpečnostních předpisů.

K neštěstí v dolech v Číně dochází často. Porušování bezpečnostních předpisů je podle agentury AP zřejmě hlavní příčinou, i když situace se rok od roku zlepšuje. Loni v čínských dolech zahynulo 1973 lidí, což bylo o 19 procent méně než v roce 2010. Vláda chce letos nechat zavřít více než 600 malých dolů, které považuje za nevyhovující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám