Hlavní obsah

Bez práce je rekordních 216 tisíc polských vysokoškoláků

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem července bylo v Polsku bez práce 216 tisíc vysokoškolsky vzdělaných osob, což je rekordní počet. Z nich už hledá marně místo 66 tisíc déle než rok. Oznámil to Hlavní statistický úřad (GUS).

Foto: Reuters

Mladí polští vysokoškoláci shánějí práci marně. Ilustrační foto.

Článek

„Neobvykle vysoký počet akademiků bez práce má několik důvodů. Hlavně je to důsledek špatného systému vzdělávání. Vysoké školy absolvuje příliš mnoho sociologů, historiků, politologů či specialistů na marketing a řízení. Trh je jimi už delší dobu přesycen a další nepotřebuje, “ řekl Piotr Rogowski z organizace polských zaměstnavatelů.

Další příčinou podle něj je, že „nemají pracovní zkušenosti a jejich vědomosti jsou jen teoretické. Dodal, že zaměstnavatelé dávají přednost lidem s praxí – mají třeba jen střední školu, ale i nižší finanční požadavky.“

Problém je těžko řešitelný i proto, že nejen stát má vliv na strukturu a kvalitu vzdělávání. „Soukromé vysoké školy často podléhají módním trendům, o jejichž specialisty pak v životě není zájem,“ upozornil profesor Zenon Wisniewski z Koperníkovy univerzity v Toruni.

V Polsku hledají práci téměř dva milióny lidí, což je podle GUS 12,5procentní nezaměstnanost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám