Hlavní obsah

Ruský Progress úspěšně zakotvil u vesmírné stanice ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská nákladní kosmická loď Progress v neděli časně ráno na druhý pokus úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírně stanice (ISS). Progress se od ISS odpojila před týdnem a úterní pokus o její zakotvenáí se kvůli problémům novým přibližovacím systémem nezdařil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruský Progress úspěšně zakotvil u ISSVideo: Reuters

 
Článek

Progress 47, na kterém není lidská posádka a který k ISS dorazil v dubnu, se od vesmírné stanice odpojil v neděli, aby otestoval právě nový automatický přibližovací systém. Když se pokus o opětovné zakotvení nezdařil, loď se vzdálila do bezpečné vzdálenosti od ISS.

Nový pokus o zakotvení byl úspěšný a videozáznam operace neukázal žádné problémy, uvedla agentura AP. Nákladní loď má nyní zůstat ke stanici připojena jen do 30. července, aby naložila odpadky.

Foto: Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

Poté bude loď od komplexu znovu odpoutána a navedena na tříměsíční automatický let, při kterém bude plnit dva vědecké úkoly. Nový přibližovací systém Progressu bude odeslán na Zemi k prohlídce a zdokonalení.

Reklama

Výběr článků

Načítám