Hlavní obsah

Slovensko zrušilo plán obří oslavy vstupu do EU

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Podle původních plánů měly stát megaoslavy vstupu Slovenska do Evropské unie 14 miliónů korun. Ministr financí Ivan Mikloš však oznámil, že tuto částku považuje za přehnanou a výdaje na oslavy je třeba zredukovat. "Čím větší bude redukce, tím lépe," řekl.

Článek

Podle analytiků by příliš okázalé oslavy v současné sociální situaci byly zbytečně provokativní. Po celé zemi mají být rozmístěny desítky billboardů upozorňující na vstup Slovenska do EU, počítá se se slavnostní schůzí parlamentu včetně recepce a kulturním programem na nádvoří Bratislavského hradu.

Ve Slovenském národním divadle se má konat slavnostní večer pro 500 hostů s následnou recepcí. Oslavy bude přenášet televize a ve městech by měly být umístěny velkoplošné obrazovky. Pamatovalo se i na místní úroveň. Zatím však není jasné, jak se oslavy zredukují.

Bouři nevole veřejnosti vyvolalo už zvyšování platů poslanců, ministrů a prezidenta. Poslanci si mají od dubna přilepšit o 6290, ministři o devět tisíc a prezident o 25 tisíc korun.

"Za současné situace je to zvyšování nepřípustné. Tuto částku určitě odmítnu, nebo ji dám na charitu," uvedl prezident Rudolf Schuster. Poslanci se rovněž vyjádřili, že částku věnují na dobročinné účely, a opozice navrhuje zmrazení platů státních činitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám