Hlavní obsah

V Hamburku při demonstracích hořely barikády, zraněno bylo 19 policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

V německém Hamburku v sobotu vyšli do ulic stovky pravicových extremistů a tisícovky jejich odpůrců. Nejméně 19 policistů bylo zraněno při potyčkách s levicovými radikály. Podle agentury DPA se hlavní poklidné protidemonstrace zúčastnilo přes 10.000 lidí. Dvanáct lidí bylo zatčeno.

Foto: ČTK/AP

Při protestech bylo zatčeno dvanáct lidí.

Článek

Na okraj průvodu pravicových extremistů se odehrály násilné potyčky mezi policií a 1000 až 1500 levicovými radikály, kteří uspořádali svůj vlastní protest. Zatímco vzduchem létaly kameny, policie nasadila vodní děla i slzný plyn proti proti výtržníkům a blokádám, jimiž chtěli levicoví protestující zastavit průvod neonacistů.

V plamenech se ocitl policejní vůz i nejméně dva civilní automobily, v některých ulicích přístavního města hořely popelnice a barikády. Dvanáct lidí bylo zatčeno a dalších 63 dočasně zadrženo.

Většina levicových demonstrantů se chovala poklidně a pochodu krajní pravice se snažila čelit blokádami vsedě.

Průvod zhruba 700 pravicových extremistů kvůli nepokojům začal s tříhodinovým zpožděním, několikrát se musel zastavit nebo změnit směr.

Na hlavní demonstraci proti neonacismu promluvil na hlavním náměstí i hamburský starosta Olaf Scholz. "Stojíme při sobě. Jsme hrdí na to, že jsme světu otevřeným městem," prohlásil za bouřlivého potlesku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám