Hlavní obsah

Dcera Tymošenkové v Praze vyzvala k tlaku na Janukovyče

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stav ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové, která navzdory prosbám rodiny už druhý týden v charkovské věznici drží hladovku, se stále zhoršuje. Na setkání s novináři to v Praze řekla její dcera Jevhenija. Zároveň vyzvala svět k tlaku na prezidenta Viktora Janukovyče, který podle ní zemi vede k totalitě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jevhenija Tymošenková

Článek

V reakci na poslední události kolem expremiérky, která byla údajně násilím převezena do nemocnice a zbita, začali evropští státníci rušit účast na květnovém summitu středoevropských zemí, který Kyjev pořádá na Krymu. Na vrcholnou schůzku už tak odmítli přijet prezidenti Německa, Rakouska nebo Slovinska. V Praze kvůli údajným represím proti Tymošenkové zůstane i Václav Klaus. [celá zpráva]

Díky za bojkot!

"Jsem zde, abych poděkovala celému demokratickému světu za podporu. Prezidentu Česka a dalších zemí za to, že odmítli přijet na jaltský summit a vyhlásili bojkot Janukovyčovu režimu a nepřijatelným činům, které provádí," řekla Jevhenija, jíž na pondělní tiskové konferenci doprovázel otec Oleksandr a ukrajinský exministr hospodářství Bohdan Danylyšyn. Oba dostali v Česku azyl.

Některé země nyní uvažují i o tom, že nevyšlou své představitele na fotbalový šampionát EURO 2012, který se má konat od června na Ukrajině i v Polsku. Tymošenková mladší doufá, že do té doby se situace v její vlasti zlepší.

Foto: ČTK/AP

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ve vězení

"Bojkot je možná poslední diplomatické varování Janukovyčovu režimu, aby zastavil politické represe a politickou krizi na Ukrajině, aby propustil politické vězně, ukončil jejich mučení a nechal je účastnit se parlamentních voleb," uvedla. "EURO je šancí pro Janukovyče a jeho vládu, aby začal naplňovat požadavky Parlamentního shromáždění Rady Evropy a celého demokratického světa, aby začal ctít lidská práva a evropské standardy," zdůraznila.

Stav expremiérky se prý zhoršuje

"Je sice důležité rozlišovat sport a politiku, ale my víme, že režim využívá tuto událost k politické propagandě. A pokud by evropští lídři stáli vedle člověka (Janukovyče), který nerespektuje práva obyvatel, byl by to špatný vzkaz pro Ukrajince i Evropany," doplnila.

Jevhenija, která matku navštívila naposledy koncem minulého týdne, varovala, že její zdravotní stav se neustále zhoršuje. Expremiérka se podle obhájců téměř nemůže pohybovat kvůli bolestem páteře. Nyní je navíc ještě zesláblá z hladovce, kterou drží od pátku 20. dubna.

"Dochází nám čas. Nevím, jak dlouho ještě má matka může držet hladovku, jestli to může být dalších pět nebo deset dní," varovala Tymošenková.

"Má teď skutečné bolesti, téměř stále leží. Také se nemůže příliš pohybovat, protože je zesláblá kvůli hladovce. Je to ale její volba, já ji mnohokrát žádala, aby hladovění ukončila," prohlásila Jevhenija.

Expremiérka podle ní neprodleně potřebuje léčbu, ukrajinským odborníkům prý ale nemá důvěra. "Teď jako rodina zjišťujeme, že může podstoupit léčbu pouze vně Ukrajiny. Na Ukrajině si totiž nemůže zvolit léčbu, které by věřila," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám