Hlavní obsah

Nejkrásnější úplné zatmění Měsíce bylo vidět v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína

Zatmění Měsíce je astronomický jev, který nastává v momentě, kdy je Měsíc v úplňku a Země, Slunce i Měsíc se ocitnou na jedné přímce. Pro pozorovatele na Zemi je to vždy nádherný zážitek. V sobotu došlo k úplnému zatmění Měsíce, v Česku ho mohli lidé vidět ale jen částečně. Nádherný pohled se ovšem naskytl pozorovatelům v Číně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úplné zatmění Měsíce natočené v Číně Video: Reuters

 
Článek

Odborníci dokonce tvrdí, že úplné zatmění Měsíce, pozorované v sobotu v noci v Číně, bylo tím nejjasnějším za posledních deset let. Začalo ve 20.45 hodin místního času a skončilo ve 22.06 hodin. Lidé mohli úplné zatmění pozorovat takřka z každého koutu Číny. Naposledy se jim takový výhled naskytl v lednu 2001.

Měsíc zastínila Země, i přesto ale zůstal viditelný a zbarvil se dobronzova. To způsobují sluneční paprsky lomené v horních vrstvách zemské atmosféry, ty osvětlí Měsíc natolik, že je stále slabě vidět. Narudlou barvu způsobuje červené světlo, které se láme nejvíce.

Zatmění v Česku

Zatmění bylo sice úplné, Měsíc se však začal nořit do stínu Země již ve 13.46 hodin a zcela se v něm skryl v 15.06 hodin. Ze zemského stínu začal vystupovat současně s východem nad obzor. Na severovýchodě Česka to bylo o několik minut dříve, takže pozorovatelé tam mohli část úplného zatmění ještě spatřit. Nad ostatním územím se dalo zatmění pozorovat jako částečné až do 17.18 hodin.

Další úplné zatmění Měsíce má nastat až v říjnu 2014, pozorovatelné ale bude pouze ze Severní Ameriky a části Pacifiku. Čeští nadšenci nemusí ale zoufat, podle astronomů se dalšího částečného zatmění Měsíce dočkáme už příští rok 28. listopadu. Výjimečný pak bude rok 2018, kdy dojde k dalšímu úplnému zatmění Měsíce, které budou moci pohodlně lidé pozorovat z území České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám