Hlavní obsah

Rusové jdou k volbám potvrdit staronové vedení, Medvěděv už hlasoval

Právo, ČTK, nka
Moskva
Aktualizováno

Zvolit 450 poslanců Státní dumy vyráží Rusové. Překvapení se ale nečeká – vítězem se nejspíš opět stane vládní strana Jednotné Rusko, kterou vedou prezident Dmitrij Medvěděv a premiér Vladimir Putin. Navíc byly zablokovány některé kritické weby. Jsou to třeba stránky monitorovací nevládní organizace Golos nebo zpravodajského serveru slon.ru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský prezident Medvěděv už odvolilVideo: Reuters

 
Článek

Odhlasoval již ruský prezident Dmitrij Medveděv. V Moskvě se tisíce aktivistů prokremelského mládežnického hnutí Naši chystají "zabránit provokacím", opozice je však přes úřední zákaz odhodlaná demonstrovat.

"Každou neděli se pokoušíme o demonstrace a pokaždé lidi zatýkali," prohlásil jeden z nejčastěji zatýkaných opozičních předáků Eduard Limonov. Nepochybuje, že bez zatýkání se neobejdou ani dnešní akce.

Nejisté je, zda si dosavadní lídr v dolní komoře parlamentu udrží svou více než dvoutřetinovou většinu postačující ke změnám ústavy. Podle průzkumů by se totiž po volbách měl počet poslanců Jednotného Ruska ztenčit z 315 na 252 až 262.

Mírně posílit by naopak měly ostatní tři strany, sehrávající roli parlamentní opozice – komunisté, nacionalisté Vladimira Žirinovského a menší levicová strana Spravedlivé Rusko založená Kremlem před předchozími parlamentními volbami s úkolem odčerpat hlasy komunistům. Nikdo další by se přes volební práh dostat neměl.

Medvěděv včera občany vyzval, aby k urnám určitě dorazili. „Kolik vám to zabere času? Málo. Možná půl hodiny, možná hodinu. Ale ta hodina určí, jaký parlament bude naše země mít celých pět let,“ zdůraznil naléhavě.

Dvě pětiny ale chtějí zůstat doma

Dvě pětiny Rusů ale přesto zřejmě v neděli zůstanou doma. „Ať bychom se  snažili sebevíc, všechno je to marné. Výsledek voleb je už předem určen,“ říká zklamaně podnikatel Jurij Kobaladze.

Dosavadní vládní struktury se totiž nyní mohou opírat o přinejmenším polovinu voličů. Nespokojenost s nehybností poměrů však roste, i když země díky rezervám z tučných let přečkala první vlnu světové krize bez větších otřesů. „Volby jsou jediný způsob, jak předvést, že se nám něco nelíbí,“ tvrdí ekonom Sergej Aleksašenko.

Opozice si ale stěžuje na nefér metody vládnoucí strany. Nevládní organizace Golos, monitorující ruské volby déle než desetiletí, zaznamenala už více než 7000 přehmatů proti volebním pravidlům. Minulou neděli ale Putin coby prezidentský kandidát preventivně varoval Západ před „vměšováním“ do ruských voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám