Hlavní obsah

Londýn dál zpřísňuje proti přistěhovalcům

Právo, DPA, ČTK, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Obavy Britů z přílivu cizinců, kteří by mohli zruinovat jejich systém sociální pomoci, nutí labouristickou vládu Tonyho Blaira k přehodnocení přistěhovalecké politiky: v prvních únorových dnech kabinet oznámil, že omezí možnosti cizinců získat britské sociální podpory a že opět zpřísňuje kontroly dokladů na hranicích.

Článek

Od začátku týdne ve francouzských přístavech pracovníci britských imigračních úřadů zajišťují důkladnější kontrolu osobních dokladů cestujících.

"Kdo nemá potřebné dokumenty, do Británie se přes moře nedostane," řekla ministryně pro otázky imigrace Beverley Hughesová.

"Těmito opatřeními posouváme britské hranice na druhou stranu La Manche," dodala s tím, že obdobné kontroly cestujících ve vlacích Eurostar na francouzské straně zabraňují vstoupit na britskou půdu až 90 procentům osob, které se o to chtějí pokusit bez příslušných dokladů.

Otevřít pracovní trh?

Blair, který dosud stále ještě počítá, že po 1. květnu umožní občanům nových členských zemí hledat volně zaměstnání v Británii, včera navíc zřejmě začal couvat: na výzvu šéfa opozice Michaela Howarda, aby stejně jako všichni členové EU kromě Irska nováčkům ještě na čas přibouchl dveře, odpověděl, že jeho obavy jsou oprávněné.

"Je důležité uznat možnost nebezpečí z příchodu lidí ze vstupujících zemí. Právě proto nyní přezkoumáváme výsady, které jsme poskytli," uvedl.

Připustil také, že bude-li to nutné k vyřešení problému, vláda výsady zruší. O možnosti uzavřít hranice ale zatím nehovořil.

Obavy z přílivu Romů

Britské veřejné mínění zpracoval v minulých týdnech tisk, který v souvislosti s rozšířením EU začal varovat před přílivem Romů z nových členských zemí, které do Británie láká vidina života ze sociálních podpor.

Podle deníku The Independent britské ministerstvo vnitra sice očekává ročně maximálně 13 tisíc přistěhovalců z nových členských zemí EU, ale vláda se přesto obává, že vágnost pravidel pro poskytování sociálních dávek by jich mohla přitáhnout víc.

K přiznání některých příspěvků stačí, že žadatel má v Británii trvalé bydliště. Podle listu Blair a ministr práce a sociálních věcí Andrew Smith během příštích týdnů pravidla zpřesní a zpřísní. Mluvčí ministerstva vnitra také uvedla, že Británie si ponechala možnost uzavřít dveře, pokud by ji přistěhovalectví skutečně ohrožovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám