Hlavní obsah

Papandreu se sešel s prezidentem, chce co nejrychleji novou koaliční vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký premiér Jorgos Papandreu po vyslovení důvěry od tamního parlamentu konzultoval složení nové koaliční vlády s prezidentem Karolosem Papuliasem. Proces tvorby nového kabinetu bude podle jeho slov zahájen brzy.

Foto: Stringer, Reuters

Řecký prezident Karolos Papulias (vpravo) vítá premiéra Jorgose Papandrea v Prezidentském paláci v Aténách.

Článek

„Mým cílem je okamžité vytvoření vlády jednoty. Absence dohody by mohla způsobit obavy našich evropských partnerů týkajících se našeho členství v eurozóně,“ prohlásil Papandreu. Kabinetu vyslovilo v pátečním hlasování důvěru 153 poslanců z 300členného parlamentu. Vládnoucí Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) má v parlamentu 152 křesel.

Papandreovi se tak podle agentury AP podařilo uklidnit revoltu ve vlastní socialistické straně. Před hlasováním totiž někteří poslanci vládnoucí strany vyhrožovali, že kabinet nepodpoří.

Papandreu se ale zaručil, že vytvoří přechodnou koaliční vládu, která zajistí realizaci životně důležité nové dohody o zahraniční finanční pomoci Řecku. Řecký premiér zároveň odmítl požadavek opozice na vyhlášení předčasných voleb.

Papandreu by mohl i odstoupit

I když Papandreu ustál hlasování o důvěře, je otázka, jakou bude mít pozici. Opozice už ve čtvrtek dala najevo, že pokud by vznikla přechodná vláda národní jednoty, tak ale bez Papandrea.

Podle jednoho zdroje BBC Papandreu uvažuje o tom, že odstoupí, aby zachránil svou stranu. Otázkou ale je, nakolik jsou kuloární zdroje věrohodné, ve čtvrtek se také uvádělo, že je připraven podat demisi, ale pak to premiér popřel.

Podle serveru The Guardian by mohl Papandrea vystřídat ve funkci dosavadní ministr financí Evangelos Venizelos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám