Hlavní obsah

Maďarský miliardář chce koupit hlavní vládní stranu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarská média nyní zaměstnává otázka, zda se dá "nákupem" nových členů ovládnout politická strana. Právě o to se totiž pokouší maďarský miliardář Tamás Leisztinger, jehož cílem je řízeným (a zaplaceným) přílivem nových členů zevnitř ovládnout vládní Maďarskou socialistickou stranu (MSZP).

Článek

Leisztinger, který se umístil v žebříčku nejbohatších Maďarů na třetím místě, nashromáždil majetek odhadovaný na 35 miliard forintů (asi pět miliard korun).

Vlastní dvě hotelové sítě a přes své impérium Arado Holdingt vlastní i továrnu na slavný uherák značky Pick.

Zájem o členství je veliký

Politolog Gábor Török se domnívá, že tak masovou stranu, jako je MSZP se 30 tisíci členy, bude ale velmi těžké ovládnout zvenčí. "To jde spíše u tzv. mediální strany. U MSZP to nebude jednoduché," dodal.

Faktem však je, že do socialistické strany vstoupilo za několik měsíců na deset tisíc nových členů. V některých městech na západě a jihovýchodě Maďarska vzrostl počet členů místních organizací deseti- až patnáctinásobně.

Právě v této části země jsou přitom socialisté tradičně nejslabší. Podle týdeníku Heti Válasz do strany hromadně vstupují především Romové, kteří za to dostávají peníze.

Divné obsazování vedení strany

Starší členové MSZP bijí na poplach, protože za pomoci nováčků je už na mnoha místech zbavili moci. Navrhli proto změnu stanov strany tak, aby před volbami po určitou dobu nebylo možné vstupovat do stranických orgánů.

Novým místopředsedou místní organizace v župě Vas se stal Csaba Tóth, jehož firmy jsou velmi těsně spojeny s Leisztingerovými. Letití členové kritizují, že provokuje lidi svým majetkem, například zeleným jaguárem.

V župě Hajdú-Bihar se zničehonic stal předsedou místní organizace MSZP právě ředitel továrny na výrobu salámu Pick. Navíc miliardářova přítelkyně je místopředsedkyní mládežnické organizace socialistů a členkou předsednictva MSZP.

Pomsta za sponzorské dary?

Podle týdeníku Heti Válasz se Leisztinger mstí za to, že se mu socialisté po vítězných parlamentních volbách v roce 2002 dostatečně neodvděčili za sponzorské dary.

"Pokud se Leisztingerovi podaří ovládnout do nejbližších parlamentních voleb v roce 2006 čtyři až pět župních organizací, může mít rozhodující slovo ve straně," potvrdil týdeníku nejmenovaný člen MSZP.

Leisztingerovy aktivity mohou změnit poměr sil v levém spektru maďarské politické scény. Jeho snahám nahrávají také klesající preference strany a sílící nespokojenost v rámci MSZP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám