Hlavní obsah

Letadlu došlo palivo, pilot musel nouzově přistát na moři

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hilo

Malé osobní letadlo typu Cessna nouzově přistálo na hladinu oceánu blízko Havaje kvůli nedostatku paliva. Pětašedesátiletý pilot vyvázl z nebezpečně vypadající nehody bez vážných zranění a to díky pobřežní hlídce, která letěla vedle něho ve vrtulníku a radila mu, jak nejbezpečněji přistát.

Článek

Dramatické video dokazuje, jak těžké muselo být přistání do neklidných mořských vod, 13 kilometrů od pobřeží Havaje. Po trhaném a zřejmě i bolestivém přistání vylezl pilot na křídlo letadla jako zázrakem bez větších problémů a zranění. Během několika málo vteřin u něho byli muži z pobřežní hlídky, kteří ho vytáhli pomocí speciálního koše do svého vrtulníku.

Pilot letěl sám z Monterey v Kalifornii právě na Havaj do města Hilo. Zhruba 500 kilometrů od svého cíle ovšem kontaktoval úřady, že mu dochází palivo a do svého cíle pravděpodobně nezvládne doletět. Poručík pobřežní stráže Gene Maestas proto poslal na místo loď a vrtulník.

Vrtulník letěl vedle soukromé Cessny více než hodinu. Po celou dobu dostával pětašedesátiletý pilot rady a pokyny pro ideální zvládnutí nouzového přistání.

Reklama

Výběr článků

Načítám