Hlavní obsah

Konec krvavých jatek v Barceloně, konal se tam poslední býčí zápas

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Davy fanoušků se shromáždily v neděli před arénou La Monumental ve španělské Barceloně v naději, že se jim povede ještě získat vstupenku na býčí zápas. Ten je úplně posledním, který se v Katalánsku koná. Místní parlament totiž loni odhlasoval jejich zákaz v tomto regionu, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krvavá jatka v Barceloně končíVideo: Reuters

 
Článek

Býčí zápasy jsou pro Katalánsko tradiční záležitostí. Někteří fanoušci koridy jejich zrušení proto nesou s těžkým srdcem. „Je to ubohé, že chtějí zrušit býčí zápasy po tolika leté tradici. Je to velmi smutné,“ posteskl si Juan ze Sevilly, který už 38 let žije v Barceloně.

Naopak zhruba dvacet ochránců zvířat uspořádalo symbolickou smuteční rozlučku s býčími zápasy. V černých oblecích si připíjeli šampaňským na zdárné ukončení této krvavé podívané. „Dnes se radujeme, protože to je konec býčích zápasů v Katalánsku. Ale jsme oblečeni v černém, protože dnes večer šest býků zemře v aréně La Monumental a dalších šest bylo zabito včera,“ řekla aktivistka Aida Gasconová.

Očekává se, že poslední zápas shlédne v plně vyprodané aréně 20 000 diváků. Zápasit bude madridský toreador Jose Tomas.

Zákaz býčích zápasů v Katalánsku odsouhlasil tamní parlament na základě petice, kterou podepsalo 180 000 lidí. Tento region je prvním v centrálním Španělsku, který k tomuto kroku přistoupil. Od roku 1991 zakázali koridu také na Kanárských ostrovech, tam ale nikdy nebyly tradiční. Nový zákon vstoupí v platnost v lednu 2012.

Anketa

Jaký máte názor na koridu?
Je to tradiční součást španělské kultury
34,8 %
Je to barbarství
65,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20293 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám