Hlavní obsah

V Jižní Koreji stoupl počet sebevražd, denně si sáhne na život přes 40 lidí

Novinky, BBC, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Korea patří mezi země s největším počtem sebevrahů na světě. Za posledních deset let se počet lidí, kteří se sami připraví o život, více než zdvojnásobil. Vyplývá to z údajů tamní vlády. Rostoucí počet sebevražd je ale problémem pro více asijských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stále více lidí si bere život v Japonsku, kde jde částečně o tradici. Lidé si tam berou život dobrovolně poté, co například neuspějí, a předcházejí tak hanbě, která by se na ně snesla. Počet mrtvých ale roste i v Indii. Tak sebevraždu často páchají především počítačoví odborníci.

Jižní Korea zveřejnila statistiku, které ale obsahuje data z roku 2009. Je z ní pozorovatelný dlouhodobý vývoj počtu sebevražd. V roce 2009 se připravily denně o život více než čtyři desítky lidí. To je více než dvojnásobný nárůst od roku 1999 a pětinásobný od roku 1989.

Smutná statistika řadí Jižní Koreu mezi státy s nejvyšším počtem sebevražd. Otázkou však je, proč se počet sebevrahů rozrůstá. Od doby asijské finanční krize v 90. letech roste ekonomika Jižní Koreje v průměru o sedm procent. Navzdory rapidnímu vzrůstu domácích dluhů navíc v zemi neproběhlo hromadné propouštění a ekonomická stagnace, které zapříčinily vysoký počet sebevražd v sousedním Japonsku.

Příčinou jsou vysoké nároky a technologie

Podle některých je příčinou rezignace mladých, kteří jsou vychováváni k tomu, aby v životě uspěli, měli dobrou práci, a pak jsou rozčarováni z toho, když se tak nestane.

Někteří analytici přisuzují vysoké číslo novým technologiím. Často se totiž o život připravují mladí lidé, kteří prostřednictvím internetových schránek formují sebevražedné skupiny.

V zemi se stupňuje tlak na politiky, aby pracovali na snížení tragické statistiky. Počátkem letošního roku schválil jihokorejský parlament zákon, jenž vládě ukládá větší zodpovědnost za prevenci sebevražd. Od té doby vzniklo několik preventivních prostředků, jako jsou například nouzové telefony na mostech. V plánu je výstavba řady speciálních center po celé zemi, které mají pomoci sebevraždám předcházet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám