Hlavní obsah

Ve věku 81 let zemřel brazilský exprezident Itamar Franco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý brazilský prezident Itamar Franco (1992 - 1994) zemřel v sobotu ve věku 81 let v nemocnici v Sao Paulu na komplikace spojené s leukémií. Informoval o tom na svých webových stránkách brazilský Federální senát, jehož byl exprezident členem. Franco se v devadesátých letech významně zasloužil o ekonomickou stabilizaci své země. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová vyhlásila v zemi sedmidenní smutek.

Foto: Reuters

Brazilský exprezident Itamar Franco

Článek

Franco byl od května hospitalizován s diagnózou leukémie a zápalu plic v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu. Zemřel zde v sobotu v ranních hodinách.

"Jeho příspěvek pro budování (našeho) demokratického a spravedlivějšího státu byl zásadní," ocenil podle Reuters zemřelého politika Luiz Inácio Lula da Silva, který prezidentský úřad v Brazílii zastával do loňského roku.

Franco se narodil 28. června 1930, dětství prožil ve městě Juiz de Fora v brazilském státě Minas Gerais, kde také zahájil svou politickou kariéru. Byl zde dvakrát zvolen starostou a také guvernérem tohoto státu. Prezidentem se stal v roce 1992, kdy vystřídal svého předchůdce Fernanda Collora podezřelého z korupčních skandálů. Až do své smrti pracoval jako senátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám