Hlavní obsah

Rudé moře vyplavuje jen kusy těl, Francie truchlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie je stále v šoku ze sobotní havárie egyptského letadla, které se zřítilo do Rudého moře poblíž proslulého letoviska Šarm as-Šajch. Havárie si vyžádala celkem 148 mrtvých, z toho 133 francouzských turistů, kteří se vraceli z dovolené do vlasti. Francie v neděli uctila památku svých obětí zádušní mší v pařížské katedrále Notre-Dame.

Článek

"Je to hrozný pohled," vyjádřil své hluboké pohnutí státní tajemník francouzského ministerstva zahraničí Renaud Muselier po návštěvě nemocnice v egyptském Šarm aš-Šajchu, kde jsou uloženy dosud vytažené části tělesných ostatků obětí havárie. Pozůstatky obětí nejsou identifikovatelné, oznámil Muselier.

"Rozhodli jsme společně s Egypťany, že vyšleme na místo francouzský vědecký tým, který provede analýzu DNA u částí těl, která jsou teď neidentifikovatelná," dodal poté, co shlédl pytel se zhruba 60 částmi těl.

Záliv Naama Bay u Šarm aš-Šajchu byl v neděli uzavřen pro námořní dopravu a turistické lodě, které do tohoto oblíbeného místa dopravují milovníky podmořského potápění. Smějí do něj vplouvat pouze plavidla, která se podílejí na pátrání a vyzdvihávání těl obětí a trosek letadla.

Pomáhá i speciální robot

Operace, kterou řídí egyptské námořnictvo, se účastní i italské hlídkové čluny. Na místo neštěstí už letecky dorazil z Francie i speciální podmořský robot, který je schopný operovat v hloubce až 400 metrů. Nad zónou dopadu stroje už také přelétává francouzský hlídkový letoun Bréguet Atlantic a v pondělí má do Šarm aš-Šajchu připlout z francouzské protiponorkové základny v Džibutsku také fregata Tourville vybavená moderním ultrazvukovým radarem.

Havarovaný boeing přiletěl před nehodou z italských Benátek, kde prošel běžnou technickou kontrolou, při níž nebylo údajně shledáno na stroji nic neobvyklého, stejně jako později v Šarm aš-Šajchu. V souvislosti se sobotní havárií se ovšem objevila v agenturách informace, že švýcarská správa civilního letectví už před více než rokem zakázala společnosti Flash Airlines létat do Švýcarska, a to právě kvůli obavám z technických závad.

Podle šéfpilota egyptské letecké společnosti Hasana Muníra však nešlo o bezpečnostní problémy, nýbrž o finanční stránku věci.

Pohled zkázy

Francouzské úřady rovněž chystají vyslání speciálního letadla, které by dopravilo na místo neštěstí příbuzné obětí. Speciál má odletět nejspíš ve středu nebo ve čtvrtek, upřesnil Muselier, který se zároveň snažil odradit rodiny pozůstalých od dřívějšího příletu do Egypta.

Jeden ze záchranářů vypověděl, že moře v místě nehody vypadá, jako by někdo semlel dohromady lidská těla a zavazadla. Kromě toho, že se záchranáři snaží vylovit těla, odhánějí také žraloky. "Odháněli jsem žraloky, kteří žerou těla. Byl tam takový zápach, že mnoho lidí, kteří se podíleli na hledání, zvracelo.

Viděl jsem na hladině dětskou nožičku, ale nedokázal jsem ji vytáhnout," řekl Mustafá Afifí. Podle úřadů se zatím nepodařilo z vody vylovit jediné celé tělo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám