Hlavní obsah

V Rudém moři našlo smrt po pádu letadla 148 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Charterové letadlo egyptské soukromé letecké společnosti Flash Air se 135 cestujícími a 13 členy posádky na palubě se v sobotu ráno zřítilo do Rudého moře krátce po startu z letoviska Šarm aš-Šajch. Podle zdroje z ministerstva dopravy všichni pasažéři zahynuli. Podle posledních informací byli cestující jen Francouzi.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Záchranáři na člunech celý den prohledávali vody v místě, kam se letadlo zřítilo. Nacházeli již ale jen těla a části těl, zavazadla, boty, záchranné prostředky a kusy letounu. Podle představitele egyptského námořnictva záchranáři zatím nalezli 50 těl.

Příčinou havárie byla výhradně technická závada, potvrdili vysocí představitelé dopravních úřadů Egypta i Francie. Letadlo se v žádném případě nezřítilo v důsledku teroristického aktu, prohlásil rozhodně i egyptský ministr zahraničí Ahmad Máhir.

"Všechny osoby, které se nacházely na palubě letadla, jsou mrtvé," sdělil novinářům zástupce ředitele kanceláře společnosti Flash Air na káhirském letišti Usáma as-Sajíd. "Po pěti hodinách pátrání nebyl nalezen nikdo živý, objeveny byly jen trosky letadla," upřesnil.

Letadlo typu Boeing 737 zmizelo z obrazovek radarů krátce po startu před pátou hodinou ranní místního času (03:44 SEČ), aniž by předtím vyslalo signál nouze nebo informovalo o nějakých potížích.

Šok v Paříži

Letadlo mělo přistát na pařížském letišti Roissy-Charles de Gaulle v devět hodin ráno SEČ. V 9:15 se na informační tabuli terminálu T3 objevil u letu FSH 604 nápis "zpoždění", popisuje agentura AFP situaci v terminálu, kde na cestující z osudného letadla čekali příbuzní a blízcí.

"Prosíme, aby se lidé očekávající pasažéry linky FSH 604 shromáždili v zadní části letišti," ozvalo se posléze z reproduktorů. A tam jim policisté a zaměstnanci letiště sdělují hroznou zprávu.

Rysy tváří se rozpadají. Jedna dívka propuká v pláč, její přítel jí zadržuje, když se snaží v zoufalém gestu běžet pryč. Asi 50letá žena skrývá obličej na prsou svého muže. Někteří zůstávají bez hnutí, dokud je policisté neodvedou k východu z letiště. Tam je připraven autobus, který je odváží do nedalekého hotelu, kde je očekává pomoc psychologů. 

Šéf zdravotnické služby letiště potvrzuje novinářům, že na palubě letadla bylo mnoho dětí, které byly s rodiči v Egyptě na dovolené.

Závada na stroji

Podle prvních poznatků připsalo egyptské ministerstvo dopravy pád letadla pravděpodobné mechanické závadě na stroji. Počasí v Šarm aš-Šajchu bylo dobré a ostatní stroje vzlétly bez jakýchkoliv problémů, uvedly egyptské úřady. Vrak letadla byl objeven zhruba 15 kilometrů jižně od Šarm aš-Šajchu.

Šarm aš-Šajch je populární turistické letovisko u Rudého moře, které často hostí i významné politické a ekonomické summity. Právě nyní zde tráví dovolenou například britský premiér Tony Blair s manželkou.

Největší letecká neštěstí od roku 1998

16. února 1998 - Pád Airbusu A300-600 při přistávání v Tchaj- peji si vyžádal 203 obětí.

2. září 1998 - U Kanady se zřítil do moře letoun švýcarské společnosti Swissair. Zahynulo všech 229 osob na palubě.

31. října 1999 - Boeing-767 egyptské společnosti Egypt Air s 217 lidmi spadl do moře u pobřeží amerického státu Massachusetts.

30. ledna 2000 - Pád Airbusu 310 keňských aerolinií do moře u Pobřeží slonoviny přežilo jen 10 ze 179 lidí na palubě.

25. července 2000 - Pád letounu Concorde na hotel ve městě Gonesse u Paříže si vyžádal 113 obětí.

8. října 2001 - Malé soukromé letadlo Cessna zkřížilo cestu startujícímu stroji MD-87 skandinávské společnosti SAS na milánském letišti. Obětí neštěstí se stalo 118 lidí.

11. září 2001 - Při útocích teroristů, kteří unesli čtyři letadla společností American Airlines a United Airlines v New Yorku, Washingtonu a nedaleko Pittsburghu, zahynulo 265 osob na palubách letadel a dalších téměř 3000 osob v troskách budov.

8. října 2001 - Při havárii letadla MD-87 skandinávské společnosti SAS na milánském letišti zemřelo 118 lidí.

12. listopadu 2001 - Airbus A-300 společnosti American Airlines s 260 lidmi na palubě se po startu zřítil v newyorské rezidenční čtvrti Rockaway Beach. Zahynulo i pět lidí na zemi.

12. února 2002 - Íránské letadlo Tupolev-154 se na lince Teherán-Chorramábád zřítilo při přistávání, všech 119 osob na palubě zahynulo.

4. května 2002 - Letoun nigerijské společnosti EAS se 79 osobami se zřítil na obytnou čtvrť severonigerijského města Kano. V troskách nalezlo smrt celkem 148 lidí, čtyři cestující přežili.

25. května 2002 - Boeing 747-200 tchajwanské společnosti China Airlines (CAL) s 225 osobami na palubě se zřítil do moře u Peskadorských ostrovů. Neštěstí nikdo nepřežil.

19. února 2003 - Íránské vojenské letadlo Iljušin s 302 osobami se zřítilo v jihovýchodním Íránu. Nehodu nikdo nepřežil.

8. července 2003 - Krátce po startu z letiště v Port Súdánu u Rudého moře na východě Súdánu se zřítil Boeing 737 se 115 lidmi na palubě. Nehodu zázračně přežilo jen dvouleté dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám