Hlavní obsah

Irsko varuje před dvourychlostní Evropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dvourychlostní Evropa by vedla k řadě nevyvážeností a rozdílů, které by nebyly ku prospěchu občanů Evropské unie. Prohlásil to ve čtvrték irský premiér Bertie Ahern, jehož země se právě ujala na půl roku předsednictví v EU.

Článek

"Velké země si myslí, že snad, nebudou-li malé země připraveny, mohou jít (v integraci) kupředu. To by nás ale přivedlo k dvourychlostní Evropě," řekl stanici BBC. Výroky o dvourychlostní Evropě Ahern reagoval na nezdar jednání o budoucí evropské ústavě na summitu EU loni v prosinci. Po neúspěchu je třeba času na přemýšlení, upozornil. Irsko se nejprve bude chtít ujistit, že kompromisy, jichž už bylo při rozhovorech o návrhu ústavy dosaženo, "jsou trvalé", řekl irský premiér.

"Posléze začneme spolu s dalšími zeměmi prozkoumávat terén, abychom zjistili, jakého pokroku můžeme dosáhnout. To bude práce dlouhá, avšak nutná, neboť jde o změnu základů, na nichž unie spočívá," podotkl Ahern. Irský premiér je přesvědčen o tom, že unie se dohodne o takové ústavě, která se bude opírat o návrh Konventu EU a Itálie jako dosavadní předsednické země. Bertie Ahern v minulých dnech hovořil pouze s opatrným optimismem o možnosti, že by to mohlo být ještě za irského předsednictví. Pozorovatelé spíš počítají s druhou polovinou roku, až unii bude předsedat Nizozemsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám