Hlavní obsah

USA bojují s ropnou skvrnou, šéf BP mezitím odjel na dovolenou

– Washington • Aktualizováno

Bílý dům v neděli kritizoval výkonného ředitele britské ropné firmy BP Tonyho Haywarda, že odjel na dovolenou uprostřed boje s ropnou skvrnou v Mexickém zálivu. BP je za ropnou katastrofu v Mexickém zálivu odpovědná. Po dubnové havárii její ropné plošiny se ještě nepodařilo únik ropy do moře zastavit.

Foto: Reuters

Olejová skvrna v Mexickém zálivu

Článek

Hayward ve čtvrtek nepříliš úspěšně čelil dotazům kongresmanů, pokud jde o snahy BP unikající ropu zastavit, a o víkendu odjel z USA, aby se zúčastnil regaty luxusních jachet na britském ostrově Wight.

"Je to další z mnoha komunikačních chyb a omylů," řekl Emmanuel televizi ABC a ironicky poznamenal, že doufá, že Hayward nezahájí svou příští kariéru jako poradce ve styku s veřejností. Podobně jako mnozí Američané poukázal na to, že zatímco do zálivu stále uniká ropa, Hayward si užívá požitků stejně jako před nehodou.

Sdělovací prostředky často citují nešťastné Haywardovy výroky, mezi nimi i tento: "Nikdo si nepřeje víc než já, aby už to všechno skončilo. Chci se vrátit ke svému životu."

Foto: Larry Downing, Reuters

Šéf BP Tony Hayward

Spolu s dalšími dvěma osobami vlastní jachtu Bob v hodnotě 300 000 eur (7,7 miliónů korun), a ta se zúčastnila regaty. Hayward byl na závodu s rodinou a jeho chování vyvolalo například na sociálních sítích řadu protestů veřejnosti.

Jeho firma ho bránila s tím, že je Hayward je v kontaktu s děním v Mexickém zálivu bez ohledu na to, kde právě je. Mluvčí BP také řekl, že je to první Haywardova dovolená od dubnové havárie ropné plošiny.

Foto: Lee Celano, Reuters

Ropa vyplavená ke břehu v Louisianě

50 miliard od BP na likvidaci škod

Britský list The Sunday Telegraph v neděli napsal, že BP poskytne na likvidaci škod po ropné skvrně 50 miliard dolarů (téměř bilión korun) a že se zřejmě bude soudit se svým americkým společníkem, firmou Anadarko. Zástupce tohoto spoluvlastníka licence těžby v pátek obvinil BP z nepromyšleného postupu. BP už neúspěšně vyzvala Anadarko, aby se finančně podílela na likvidaci skvrny.

BP podle britského listu příští týden začne prodávat dluhopisy za deset miliard dolarů (asi 200 miliard korun) a pak požádá banky o půjčku 20 miliard dolarů. Dalších 20 miliard chce firma shromáždit v příštích dvou letech prodejem jmění. List neuvedl původ těchto informací.

Formě ale prudce klesá rating, agentury ho plošně snižují o několik bodů a dodávají, že výhledu jsou negativní. [celá zpráva]

BP se už zavázala, že do konce roku 2013 založí fond na likvidaci ropné skvrny. Bude v něm 20 miliard dolarů. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Ropa do moře uniká od 20. dubna.

Reklama

Související články

Hodnocení ropného gigantu BP se blíží braku

Ropná společnost British Petroleum, která zaneřádila Mexický záliv, se ocitla jen krůček od kategorie braku. Agentura Fitch totiž společnosti snížila hodnocení...

Výběr článků

Načítám