Hlavní obsah

Při útocích v Bagdádu zahynulo 26 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Při dvojím pumovém útoku spáchaném v neděli dopoledne na parkovišti soukromé banky v Bagdádu přišlo o život 26 lidí a 53 osob utrpělo zranění. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura AFP.

Foto: Reuters

Nálože byly nastraženy ve dvou zaparkovaných automobilech.

Článek

Budova banky ve čtvrti Jarmúk je těžce poškozena. Dva z mrtvých jsou policisté, kteří se podíleli na ostraze nedalekého úřadu ministerstva vnitra.

Nálože byly ve dvou automobilech zaparkovaných vedle sebe a explodovaly téměř současně krátce po 11:00 místního času (10:00 SELČ). Zabily především osoby, které ve frontě čekaly před úřadem ministerstva vnitra, v němž se vydávají doklady a pasy. Další mrtví byli v okamžiku výbuchu v bance. V Iráku je první pracovní den týdne a banka byla plná lidí.

V Iráku, který nemá ani víc než tři měsíce po volbách novou vládu, stále umírají lidé. Při pátečních útocích zemřelo v různých částech země nejméně 22 osob a na osm desítek lidí bylo zraněno.

Oběť si vyžádala i sobotní protest obyvatel Basry, kteří se domáhali zajištění plynulejších dodávek elektřiny místními úřady. Při demonstraci proti výpadkům elektřiny před úřadem guvernéra střílela policie do vzduchu a jednoho z účastníků zasáhla zbloudilá kulka. Na jihu Iráku teď teploty dosahují i 50 stupňů Celsia a domácnosti bez klimatizace jsou neobyvatelné. Účastníci demonstrace volali, že ve věznicích je lépe než v domech iráckých rodin.

Hrůzný nález v nevěstinci

V neděli policie informovala o hrůzném nálezu osmi těl ve východním Bagdádu v domě, který zřejmě sloužil jako nevěstinec. Policisté tam přišli kvůli stížnostem sousedů na velký zápach a našli rozkládající se těla šesti nahých žen a dvou mužů. Příčina smrti zatím nebyla stanovena.

Prostituce je v muslimských zemích zakázaná. V letech největších bojů mezi iráckými sunnity a šíity místní islámští radikálové často útočili na lidi, kteří podle nich porušovali islámský zákon. Nevěstince a prodejny alkoholu byly jejich nejčastějšími terči. V poslední době ale mnoho z těchto skupin odložilo zbraně a bezpečnostní záležitosti jsou v rukou hlavně státní policie a armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám