Hlavní obsah

Na krizí zmítané Srí Lance jsou desítky Čechů

Novinky, ČTK, Martina Žáčková (Koggala), Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO

Nejméně dvacet pět českých turistů pobývá nyní na Srí Lance zmítané vládní krizí. Smír dojednaný s rebely je přitom velmi křehký a zahraniční diplomaté předvídají možné obnovení bojů. Tamější prezidentka Čandrika Kumarantungová navíc ve čtvrtek oznámila, že převzala úplnou kontrolu nad hromadnými sdělovacími prostředky.

Článek

"Teprve včera asi v deset hodin večer místního času (po 17 hodině v ČR) jsem viděla v místních televizních zprávách obrázky z hlavního města Kolombo. Jsou na nich vojáci projíždějící ulicemi metropole," píše zpravodajka Práva, která je ve srílanském letovisku Koggala na dovolené.

"Žádné známky nepokojů jsem zatím nezaznamenala. Výjimečná situace  nijak nenarušila náš program. Vypadá to, že propuštění ministrů nezajímá ani místní obyvatele slavící jakýsi svátek. Prezidentka je zde ale podle všeho velmi neoblíbená," popisuje dále.

Kumaratungová, která ve středu vyhlásila výjimečný stav a o den dříve propustila tři ministry a pozastavila činnost parlamentu, dnes sdělila, že provedla změny ve správních radách čtyř médií. Předtím propustila vedoucí pracovníky státní televize a rozhlasu a nahradila je sobě blízkými lidmi. Již v úterý přitom nechala prezidentka obsadit budovy hlavních sdělovacích prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Srí Lance byl vyhlášen výjimečný stav

Srílanská prezidentka Čandrika Kumaratungová vyhlásila ve středu v zemi výjimečný stav. Opatření následuje po úterním odvolání tří ministrů, pozastavení...

Výběr článků

Načítám