Hlavní obsah

Moskevský policista obžalovaný z vražd "částečně" doznal vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Moskvě v pondělí začal ostře sledovaný soudní proces s bývalým policejním náčelníkem čtvrti Caricyno majorem Denisem Jevsjukovem, obžalovaným z několika vražd a pokusů o vraždu více než dvou desítek lidí v jedné moskevské samoobsluze koncem dubna. Případ vzrušil veřejnost a odstartoval sérii policejních skandálů.

Článek

"Přiznávám se částečně," prohlásil před soudem Jevsjukov (32), dále vypovídat však odmítl. Dodal, že své stanovisko objasní později. Jeho obhájkyně, známá advokátka Taťjana Bušujevová, vysvětlila, že klient se přiznává k tragickým následkům svých činů, ale nepamatuje si, co se vlastně stalo.

Sama advokátka během přelíčení ostře protestovala proti tomu, aby byl soudu promítnut záznam z bezpečnostních kamer se střelbou v samoobsluze. Prý by šlo o další nápor na psychiku jejího klienta a bránilo by to objektivnímu posouzení případu.

Proces je veřejný. Během předběžného slyšení minulý týden si Jevsjukov vymínil, aby jej soudili tři profesionální soudci, a ne porota složená z občanů. Obviněnému hrozí až doživotí, pokud se obžalobě podaří dokázat, že v noci na 27. dubna v opilosti spáchal dvě vraždy a pokusil se o zavraždění dalších 22 lidí, z nichž sedm zranil. Chtěl zastřelit i policejní hlídku, po které vypálil devět ran, než jej zatkla.

Policisté se zločinů dopouštějí často

Podle prvních zpráv z místa činu Jevsjukov zastřelil tři lidi a dalších šest zranil. Před soudem má jako svědek nyní vypovídat i generál Vladimir Pronin, který byl vzápětí po krveprolití odvolán z funkce velitele moskevské policie.

Jevsjukovův případ není ojedinělý, černé rubriky nyní pravidelně plní další zločiny strážců pořádku.

Kvůli sérii skandálů dokonce jeden z poslanců vládnoucí strany Jednotné Rusko veřejně vyzval k rozpuštění ministerstva vnitra. Ale premiér Vladimir Putin tento nápad zavrhl. Nelze podle něj očerňovat všechny strážce pořádku, jichž je už více než vojáků. Nicméně prezident Dmitrij Medvěděv minulý týden vydal dekret, který má odstartovat reformu ministerstva vnitra. To se má do roku 2012 rozloučit s pětinou svých zaměstnanců, aby zbývajícím mohlo zvýšit platy a tak je učinit odolnějšími k braní úplatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám