Hlavní obsah

Evropané označili Izrael za největší hrozbu míru

Novinky, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Izrael je podle většiny občanů Evropské unie (EU) největší hrozbou světovému míru. V říjnovém průzkumu veřejného mínění Eurobarometr to uvedlo 59 procent oslovených. Izrael tak předčil USA, Irák, Írán, Afghánistán i Severní Koreu. Napsal to v pátek španělský deník El País s tím, že EU záměrně zjištění nezveřejnila.

Článek

Mluvčí Evropské komise (EK) Gerassimos Thomas ale ve čtvrtek ujistil, že EK v žádném případě nenaléhala na vypuštění výsledku o Izraeli. "Nebylo to politické rozhodnutí, jen technické," vysvětlil a doplnil, že ještě neměli dostatek času na to, aby výsledky důkladně ověřili a zanalyzovali.

"Průzkum se skládal z patnácti otázek, ale prozatím jsme z nedostatku času zveřejnili jen deset," řekl. Kompletní výsledky průzkumu prý uveřejní v pondělí. Komise však prozatím odmítla zjištění týkající se Izraele jakkoli komentovat.

Průzkum veřejného mínění si nechala Unie vypracovat před nedávnou donátorskou konferencí v Madridu, kde Evropa jednala o finanční pomoci Iráku. Občané EU měli v průzkumu uvést, co si myslí o rekonstrukci Iráku, konfliktu na Blízkém východě a míru ve světě. Podle 81 procent respondentů by měla být právě Unie klíčovým hráčem při řešení izraelsko-palestinského konfliktu. 

Anketa

Jaký stát je podle vás největší hrozbou světového míru?
Afghánistán
2,1 %
Irák
3,2 %
Írán
8,4 %
Izrael
18,4 %
Severní Korea
16,8 %
USA
51,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 190 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám