Hlavní obsah

Na Slovensku vypukl antisemitský skandál

Novinky, Ivan Vilček, Právo (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

"Miloš Žiak je Žid a jeho žena Marina je ruská Židovka," tak prý začíná tajná zpráva Slovenské informační služby (SIS), kterou ve středu zveřejnil deník SME.

Článek

Tuto zprávu měli obdržet prezident Rudolf Schuster a premiér Mikuláš Dzurinda v souvislosti s medializovanými informacemi o tzv. "skupince", která škodí zájmům Slovenska a jejím členem má být i zmíněný podnikatel Žiak. Prezident se k obsahu zprávy odmítl vyjádřit, protože zpráva je tajná.

Podrážděné tajné služby

"Odmítám, aby někdo vrhal stín na některé státní instituce, že by se mohly chovat antisemitsky. Jsem si absolutně jist, že SIS nezískává informace o osobách podle jejich původu, národnosti a náboženského přesvědčení," uvedl Dzurinda.

SIS podala trestní oznámení za únik tajných informací a článek v deníku SME označila za pokus o zpochybnění tajné služby. "Mě to nepřekvapuje. Názory šéfa tajné služby Ladislava Pittnera zamrzly někde v roce 1939 a navazují na Hlinkovu slovenskou lidovou stranu," prohlásil politolog Grigorij Mesežnikov.

Mečiar zděšen

Analytik Ivo Samson to označil za "výrazný projev antisemitizmu", který může poškodit zájmy Slovenska. "Slovensko se deklaruje jako občanská společnost, kde nemají podobné projevy místo. Pan Pittner už v roce 1998 obvinil Židy ze samopogromů," dodal Samson.

Analytik upozornil, že premiér Dzurinda označuje Pittnera za důvěryhodného člověka, i když tato věta se jasně vymyká z názoru, který panuje v Evropě od roku 1945. Mluvčí Ústřední židovské obce Jaroslav Franek považuje za smutné, když tajná služba sbírá informace o tom, zda občan je, či není Židem. "Zavání to antisemitizmem. Jsem šokován, že tento člověk stojí v čele tajné služby " dodal.

Expremiér Vladimír Mečiar označil tuto zprávu za další důvod, aby byl ředitel SIS odvolán.

Citlivé téma

"Nesmíme zapomínat na historickou citlivost vztahu Slovenska k Židům," uvedl. Bývalý ministr obrany Ivan Šimko označil citovanou větu za nehoráznost. "Prvním krokem k antisemitizmu je rozlišování lidí na Židy a nežidy," dodal.

Opoziční poslanec Ladislav Polka označil postup SIS za protiústavní. "Kategorizace občanů podle náboženského vyznání je v rozporu s ústavou. Je šokující, že premiér proti znění zprávy neprotestoval," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám