Hlavní obsah

Izraelská armáda využívá ve válce antilopy a ovce

Právo, Břetislav Tureček (Autor je blízkovýchodní zpravodaj ČRo)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Na skalnatý pahorek uprostřed pouště hbitě vyskákaly dvě paovce hřivnaté a vzápětí už se v klidu rozhlížejí do okolní rozpálené krajiny. Dnes je to v rámci kratochvíle, jakou mohou mít zvířata držená v zajetí na farmě. Jednou ale možná budou hrát i tito statní berani svou roli v obraně židovského státu.

Foto: Profimedia.cz

Antilopa losí

Článek

"Tyhle paovce a také některé další druhy jsme dodali armádě,“ říká hrdě zaměstnanec chovné stanice Nadav. "Jsou mimořádně žravé a vojáci je proto používají na základnách k likvidaci trávy a plevele, aby měli po celém areálu přehled.“

Samci paovce hřivnaté mají obrovité zatočené rohy a jejich výběh je rozdělený na několik částí. "Netrkají se jen tak nevinně, zpředu. Když se vrhnou do souboje, snaží se rohy jeden druhému rozpárat z boku břicho,“ vysvětluje Nadav bezpečnostní opatření.

Na statku ležícím nedaleko hranice s Jordánskem je v tuto chvíli skoro 250 kusů různých antilop a další zvěře. Celkem patnáct druhů. Zastoupen je i ohrožený a navíc nádherný přímorožec arabský nebo majestátný přímorožec šavlorohý.

"Vznikli jsme vlastně jako přestupní stanice pro africká zvířata určená do evropských zoologických zahrad. Tady byla v karanténě, po strastiplném transportu se jim tu dostalo náležité péče,“ vysvětluje Nadav. 

Antilopy likvidují skrýše pro komanda

Teď už má ale rozlehlý pouštní areál i záslužnější účel, než jen asistování při transportu divokých zvířat pro potěchu Evropanů. Odchovává vzácné druhy a spolu s Biblickou zoo v Jeruzalémě se podílí na jejich návratu do izraelské přírody.

"Dříve tu byla spousta druhů, které ale během rychlého rozrůstání Izraele vymřely,“ říká mluvčí jeruzalémské zahrady Sigalit Dvir-Hercová. "Máme několik programů na vypouštění odchovaných zvířat. Třeba na severu Izraele, kde je dost zeleně, vracíme do lesů daňky, kteří tu žili až do počátku 20. století.“

Paovce hřivnaté s mohutnou bradou pocházejí z Maroka. Ještě důležitější roli v armádních strukturách Izraele ale hraje jiný africký druh – antilopa losí. Osm půltunových zvířat s obrovským apetitem spásá vegetaci a ničí tak přirozené úkryty pro případná komanda Palestinců či libanonského Hizballáhu, pokud by se pokusili o průnik do židovského státu. Přímo na horké linii libanonské hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám