Hlavní obsah

Pokud na summit EU pojede Klaus, hrozí další ostuda, napsal NYT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Česká republika, které do konce jejího, nehodami poznamenaného působení u kormidla Evropské unie zbývá sedm týdnů, může podle amerického listu The New York Times 27člennému bloku způsobit další ostudu. Červnový summit EU, na němž se má zachraňovat Lisabonská smlouva, by totiž mohl vést "vzpurný" prezident Václav Klaus, jeden z nejzarytějších odpůrců dokumentu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Rozhodnutí o tom, kdo na vrcholné schůzce českou delegaci povede, ještě nepadlo. Z prohlášení premiéra Jana Fischera vyplynulo, že Klaus o účast na summitu stojí a stál o ni ještě za působení bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Pokud by se v červnu do Bruselu vydal Klaus, hrozí, že Evropskou unii čeká chaotické završení českého předsednictví, které mnozí považují za nejhorší v poslední době, píše The New York Times. Po pádu Topolánkova kabinetu, jež se dopustil řady přehmatů, je vedení Evropské unie za nynější ekonomické krize oslabené, připomíná list.

Podle diplomatů, na něž se deník odvolává, existují plány, jak na červnovém summitu zmatku zabránit. Jeden scénář předvídá, že politici by se ohledně lisabonské smlouvy dohodli soukromě ještě před začátkem schůzky. Druhou možností by bylo zajistit, aby v případě Klausově účasti na summitu přijel i Fischer a byl to on, kdo povede jednání.

Záchrana lisabonské smlouvy bude zřejmě hlavním tématem červnového summitu sedmadvacítky. Voliči v Irsku před necelým rokem tento dokument, který má reformovat působení rozšířené EU, v referendu zamítli. Na summitu by se proto mělo jednat o určitých ústupcích Irsku před tamním druhým referendem o lisabonské smlouvě. Irové by měli jít o smlouvě znovu hlasovat letos na podzim.

Anketa

Kdo by měl ČR na summitu zastupovat?
Pouze prezident Klaus
29,7 %
Jenom premiér Fischer
66,9 %
Prezident společně s premiérem
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3979 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám