Hlavní obsah

Karibskému ráji Guadeloupe hrozí tsunami s desítkami tisíc obětí

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 30 000 obětí by si mohlo podle amerických geologů vyžádat hrozící tsunami na pobřeží turisty oblíbeného karibského ostrova Guadeloupe. Smrtící vlnu podle nich může způsobit kolaps stěny vulkánu na nedalekém ostrově Dominika.

Článek

Sesuv se podle týmu geologů vedeného Richardem Teeuwem z univerzity v Portsmouth může objevit kdykoli bez varování. Průzkum svahů na Morne aux Diables (Ďáblově vrcholu) prokázal hrozící riziko sesuvu. V takovém případě se do moře zřítí milión tun horniny. Podle počítačových modelů by se vzedmula vlna přinejmenším tři metry vysoká.

Nicméně hrozí, že sesuv by mohl být mnohem rozsáhlejší a další tři milióny tun horniny by zvýšily tsunami na pět metrů. Pro hustě osídlené a turisty oblíbené pobřeží karibského ostrova, který je vzdálen jen asi 50 kilometrů, by to byla smrtící pohroma. Vlny by sem bez možnosti varování dorazily během několika minut.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo.com

"Není otázkou jestli, ale kdy k tsunami dojde. Spouštěčem může být třeba nějaké zemětřesení po deštích, které naruší stabilitu pobřeží. Může se to stát za sto let, nebo příští týden,“ popsal riziko Teeuw ve věstníku Americké geofyzikální unie.

Ostrov Guadeloupe je nejen hustě osídlený, ale je obklopen pozvolnými plážemi, které znásobí ničivé účinky případné vlny. Většinou ho nechrání korálové útesy schopné alespoň částečně pohltit energii tsunami. 

Obyvatelé jsou v této části světa sice dobře připravení na nebezpečí hurikánů, ale na tsunami ne. Geologickou nestabilitu vulkánu prokazují i satelitní snímky, které odhalily řadu prasklin vzniklých narůstajícím pnutím v narušeném podloží. Dominika je místem s největší hustotou aktivních vulkánů na světě. Oblast kromě hurikánů navíc pravidelně postihuje seismická aktivita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám