Hlavní obsah

Izrael vyvinul plutonium, které nelze použít na atomovou bombu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelci vyvinuli bezpečné plutonium, které by mohlo ovlivnit i řešení sporů o šíření jaderné technologie. Ty vznikají především kvůli tomu, že na jedné straně se dají jaderné reaktory poměrně snadno zneužít k výrobě atomové bomby a na druhé straně si různé státy poměrně logicky stěžují, že mají přece stejná práva na rozvoj, jako rozvinuté země.

Foto: Profimedia.cz

Radioaktivní odpad z jaderných elektráren by se z ekologického problému mohl stát znovu zdrojem energie.

Článek

Skutečnost, že se stranou sporu stávají státy podporující terorismus jako je Írán, nebo byl Irák, vyvolává ve světě napětí s předzvěstí války. V případě Iráku bylo přetrvávající podezření ze snahy o získání zbraní hromadného ničení záminkou pro americkou invazi. V souvislosti s Íránem se mluví o možnosti preventivního úderu Izraele na íránská jaderná zařízení.

Profesor Yigal Ronen z Ben-Gurionovy univerzity objevil podle časopisu Science and Global Security metodu, která plutonium znehodnotí pro zneužití při výrobě atomové bomby, ale přesto zůstane hodnotným zdrojem energie. Výsledkem by mohlo být globální uvolnění jaderné technologie pro mírové účely. Metoda údajně spočívá v přidání vzácného isotopu Americia-241.

Plutonium vzniká v reaktorech jaderných elektráren, které jsou poháněny uranovými palivovými články. V okamžiku, kdy jsou staré články nahrazený novými, může být staré palivo znovu zpracováno na štěpné palivo, které obsahuje plutonium.

Snižuje se tak množství radioaktivního odpadu, který musí být nákladně skladován. Ovšem regenerování paliva vede v určitém bodě k takovému obohacení, že může být palivo zneužito jako jaderná nálož.

Proto není v USA povoleno komerční obohacování vyhořelého paliva, které se ukládá. Nová metoda by mohla vést i k využití již vyhořelého paliva a zmenšení zásob jaderného odpadu, který představuje nemalé jaderné riziko.

Plutonium

Plutonium patří mezi uměle připravené prvky. Jde o těžký toxický kov, který vzniká bombardováním atomů uranu 238 neutrony. V přírodě existuje jen v ultrastopových množstvích v uranových rudách. Podobně jako v případě uranu, může být řetězová reakce, v níž po záchytu neutronu dojde k rozpadu atomového jádra prvku za uvolnění dalších neutronů a kinetické energie štěpných produktů, využita i pro výrobu energie v upravených jaderných reaktorech.

Radioaktivní odpad je jedním z hlavních důvodů proč ekologové odmítají větší využívání jaderných elektráren, které samotnou produkcí energie zatěžují životní prostředí mnohem méně, než konvenční tepelné elektrárny, které spotřebovávají uhlí nebo ropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám