Hlavní obsah

USA viní Rusko, že chce svrhnout gruzínskou vládu

– TBILISI/NEW YORK

Zatímco v gruzínské separatistické provincii Jižní Osetie pokračovaly v neděli boje mezi ruskými a gruzínskými silami, představitelé OSN vyjádřili obavy z násilí také v regionu Abcházie, v němž se Rusko výrazně angažuje. Americký velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN obvinil Rusko ze snahy násilně svrhnout gruzínskou vládu.

Foto: Said Tsarnayev, Reuters

Ruští vojáci v Jižní Osetii

Článek

Síly v Abcházii spustily vzdušné a dělostřelecké údery na gruzínské oddíly v neděli s cílem vytlačit je z části provincie, kterou Gruzínci kontrolují. Podle představitele OSN Edmonda Muleta tvoří značnou část povstaleckých sil ruští vojáci. Agentury uvádějí, že Rusko poslalo do Abcházie 9 000 mužů. Ostřelování bylo v neděli hlášeno i z gruzínského Zugdidi, města na jihu abchazské hranice. Abcházie vyhlásila v neděli mobilizaci záloh a v pěti okresech na deset dní také válečný stav.

Spojené národy vyjádřily obavy z rozšíření eskalace střetů v obou provinciích. Velvyslanec USA v Radě bezpečnosti Zalmay Khalilzad radu informoval, že se za asistence Ruska v Abcházii připravuje rozsáhlá vojenská operace. V souvislosti s třídenními boji v Jižní Osetii řekl, že se Rusko snaží o svržení vlády Gruzie, někdejší sovětské země. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov údajně řekl své americké kolegyni Condoleezze Riceové, že gruzínský prezident Michail Saakašvili „musí jít“.

Khalilzad se zeptal ruského velvyslance Vitalije Čurkina, zda Rusku v souvislosti s nasazením armády jde o změnu režimu v Gruzii. Čurkin v reakci vznesl námitku proti zveřejnění důvěrného telefonního rozhovoru mezi čelnými diplomaty a dodal že termín „změna režimu“ je americký výraz.

Ruské letouny bombardují Gruzii

Jihoosetinské hlavní město Cchinvali je po třídenních bojích v troskách. Obě strany se navzájem obviňují ze zabití velkého počtu civilistů. Rusko tvrdí, že v městě jich zemřelo nejméně 2 000.

:. Boje v Jižní Osetii si podle obou stran vyžádaly stovky životů civilistů.foto: ČTK/AP

Konflikt pokračoval i poté, co se gruzínské síly začaly stahovat na pozice, které zaujímaly do čtvrtka. Rusové ve vzdušných a pozemních úderech pokračovali. Bombardována byla v pondělí ráno dál i gruzínská metropole Tbilisi. Nálety byly dva. Jeden směřoval na vojenskou základnu v Kodžori, kde jsou umístěny zvláštní jednotky, druhý na tbiliské předměstí, kde bomba zasáhla středisko letecké kontroly, uvedlo gruzínské ministerstvo vnitra.

Útoky, během nichž začali Gruzínci znovu ostřelovat Cchinvali, se odehrály jen pár hodin poté, co francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner přiletěl do Gruzie k rozhovorům s jejím prezidentem Michailem Saakašvilim s cílem dosáhnout ukončení války.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám