Hlavní obsah

Blair: Za zprávou o irácké hrozbě nebyla žádná politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Předseda britské vlády Tony Blair ve čtvrtek ve výpovědi před zvláštním vyšetřovatelem lordem Huttonem prohlásil, že vládní dokumentace předložená parlamentu k ospravedlnění války proti Iráku vycházela výhradně z podkladových materiálů zpravodajských služeb a nebyla nijak upravena pro politické účely.

Článek

Rozhodně pak odmítl obvinění, že záměrně zkresleně informoval veřejnost a poslance parlamentu tak, aby získal jejich podporu pro válku proti Iráku. Právě z přikrášlení zprávy o iráckých zbraních včetně tvrzení, že Irák je schopen použít zbraně hromadného ničení do 45 minut, obvinil britskou vládu reportér televizní stanice BBC Andrew Gilligan.

Blair je připraven odstoupit

Pokud se tvrzení BBC ukáže jako pravdivé, hodlá Blair podle svých slov odstoupit z premiérského křesla.

Když byl Blair vyšetřovací komisí lorda Huttona požádán, aby reagoval na prohlášení Andrewa Gilligana v BBC, odpověděl: "Bylo to výjimečně silné a velmi vážné obvinění."

"Bylo to naprosto zásadní obvinění, že jsme se chovali způsobem, který - kdyby to byla pravda - by musel znamenat mou rezignaci," uvedl.

V Londýně čekaly davy

Před královským justičním palácem v centru Londýna na Blaira čekal dav lidí, mezi nimi asi stovka protiválečných aktivistů, která jej obviňovala z klamání veřejnosti.

Blair dnes jako teprve druhý britský premiér v historii musel vypovídat před vyšetřujícím soudcem. Byl vyslechnut Brianem Huttonem, jenž byl speciálně pověřen vyšetřením okolností smrti vládního zbrojního experta Davida Kellyho, jehož předpokládaná sebevražda ze 17. července je dávána do souvislosti s tím, že vládní zdroje jej prozradily jako zdroj zprávy stanice BBC, jež zpochybnila Blairovy argumenty ve prospěch války.

Anketa

Vyústí kauza Kelly odstoupením premiéra Tonyho Blaira?
ano
40,7 %
ne
59,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Reklama

Související články

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal...

Reportér BBC vypovídal o rozhovorech s Kellym

V kauze Kelly vypovídal v druhý den vyšetřování klíčový svědek. Před lorda Huttona předstoupil reportér BBC Andrew Gilligan, jehož zpráva v květnu odstartovala...

Výběr článků

Načítám