Hlavní obsah

Žralokům hrozí vyhynutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BONN

Více než polovině druhů žraloka a jejich příbuzným hrozí vyhynutí, uvedli na bonnské konferenci o biodiverzitě odborníci z Mezinárodní unie ochrany přírody (IUCN). Jedenácti druhům hrozí bezprostřední vyhynutí, dalších pět druhů vykazuje úbytek. Žraloky, kteří se rozmnožují pomalu, ohrožuje zejména masivní rybolov.

Článek

IUCN zkoumala stav 21 druhů žraloka a jejich příbuzných. Jedenácti z nich podle ní hrozí zapsání na červenou listinu ohrožených druhů. Je mezi nimi žralok bílý, žralok velrybí nebo chilský rejnok obrovský.

"Vzhledem k jejich širokému rozšíření panuje představa, že jsou žraloci odolnější vůči následkům intenzivního rybolovu. Ve skutečnosti jsou vážně ohroženi, protože neexistují žádná pravidla, která by limitovala lov v mezinárodních vodách," řekla Sonja Fordhamová z IUCN.

Lov žraloků se přitom podle ní stává intenzivnějším vzhledem k rostoucí poptávce, a to nejen v Číně, kde je tradičně oblíbená polévka ze žraločích ploutví, ale také na starém kontinentě, kde stoupá obliba masa těchto paryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám