Hlavní obsah

Skvělý vstup do osmifinále, Češi vymazali Švýcary

Sport.cz, Marek Burkert (Québec)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

QUÉBEC

Jednoznačným vítězstvím vstoupili do osmifinálové fáze mistrovství světa čeští hokejisté, kteří ve čtvrtek v Quebeku deklasovali Švýcary 5:0 a vystřídali je se sedmi body na čele tabulky skupiny E. Čisté konto vychytal Milan Hnilička, v sobotu čeká svěřence trenéra Hadamczika Bělorusko.

Článek

První třetina se ještě odehrávala ve znamení souboje české ofenzívy s gólmanem Gerberem. Brankář Ottawy od začátku předváděl, proč měl dosud nejvyšší procento úspěšných zákroků ze všech gólmanů turnaje. Nejprve se zastřeloval Vrbata, po jehož pokusu ze 6. minuty se dokonce kontroloval videozáznam hry, ale opora odolala i při nájezdu Hlinky.

Švýcarské výpady z obrany se omezily na jedinou vážnou příležitost, po Eratově ztrátě puku však nadzvedl soupeři hokejku v poslední chvíli Rozsíval, který zažil debut na šampionátu. První gól padl v nejméně očekávaný moment. Na trestné lavici seděl Eliáš, když Rolinek vystihl švýcarskou rozehrávku, poslal puk do jízdy Eratovi, který 54 vteřin před koncem třetiny nemilosrdně pálil do horního růžku. Tuhle vzpruhu Češi hodně potřebovali.

Hokejové MS on-line na Sport.cz:
Skupina E:Švýcarsko - Česká republika

Česká defenzíva fungovala spolehlivě, v prostřední části prošly na Hniličku jen dva puky a beci měli ještě dost příležitostí na podporu útoku. Krásnou akci, která začala u Rozsívala a končila Vrbatovou dorážkou překazil Gerber, ale na dvě dokonalé přesilovkové kombinace Hadamczikova výběru neměl.

Na dělovou ránu přihrával Kaberlemu Eliáš, který o 66 vteřin později předvedl před švýcarským brankovištěm mistrovskou práci hokejkou - 3:0! Dominanci našeho týmu potvrdil 27 vteřin před koncem druhé třetiny Fleischmann. Gerber sice puk stačil vyrazit, ale dojíždějící Vauclair si jej srazil tělem za čáru.

V posledních dvaceti minutách už český tým šetřil síly. Švýcarům dávno došlo, že jsou zcela bez šance. Skóre v závěru zpečetil výsledek důrazný Jiří Novotný.

Česká republika - Švýcarsko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Erat (Rolinek), 35. T. Kaberle (Eliáš, Židlický), 36. Eliáš (Erat, T. Kaberle), 40. Fleischmann, 59. Novotný. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Looker - Feola (oba USA), Novák (SR).
Česká republika: Hnilička - Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Hejda, od 15. navíc Čáslava - Eliáš, Hlinka, Erat - Vrbata, Plekanec, Fleischmann - Kotalík, Novotný, Kohn - Irgl, Krejčí, Rolinek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Švýcarsko: M. Gerber - Diaz, Forster, Blindenbacher, Bezina, Furrer, Vauclair - Deruns, Jeannin, Lemm - Di Pietro, Paterlini, Ziegler - Sprunger, Monnet, Sannitz - Ambühl, Guggisberg, Bärtschi - Reichert. Trenéři: Ralph Krueger, Jakob Kölliker a Peter Lee.

Reklama

Výběr článků

Načítám