Hlavní obsah

Dohodu o výcviku Libyjců prý podepsali Schröder a Kaddáfí

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Tajný výcvik libyjských bezpečnostních sil německý experty dohodli v říjnu 2004 v Tripolisu tehdejší spolkový kancléř Gerhardf Schröder a nejvyšší libyjský představitel Muammar Kaddáfí. Německá pomoc libyjským elitním jednotkám měla být výrazem díků za podporu Libye při osvobození německé rodiny Wallertových unesených muslimskými rebely v roce 2000 na filipínském ostrověš Jolo.

Článek

S odvoláním na zdroje ve zpravodajských službách to v uvedl nedělník Bild am Sonntag (BamS). Schröder a Kaddáfí o protislužbě na libyjské zprostředkování na Filipínách spolu poprvé jednali při tajné schůzce v roce 2003 v Káhiře, uvedl dále BamS.

„Jistá oplátka za podíl na osvobození rukojmí bývá zcela běžnou věcí,“ citoval nedělník vládní kruhy. Schröder se k informacím zatím nevyjádřil. Podíl na výcviku libyjských expertů odmítla Spolková zpravodajská služba BND.

„BND neposkytovala výcvikovou pomoc, ani nevykonávala poradenství nebo podpůrnou funkci,“ uvedl mluvčí BND k informaci listu Berliner Zeitung, že Libyjce školilo, zřejmě mimo oficiální struktury, 39 expertů BND, policistů, vojáků a příslušníků policejní protiteroristické jednotky GSG-9 a Komanda pro zvláštní operace (SEK).

Na Velikonoční pondělí v roce 2000 unesli islamisté ze skupiny Abu Sayyaf 22člennou skupinu potápěčů na ostrově Jolo, mezi nimi manžele Wallertovi a jejich syna Marka. Po 86 dnech propustili nejprve Renate Wallertovou, po 127 dnech Wernera Wallerta a o dva měsíce později v září 2000 Marka jako posledního člena skupiny. Nepotvrzené zprávy uváděly, že Libye zaplatila výkupné ve výši 21 miliónů dolarů (asi 335 mil.korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám