Hlavní obsah

Paroubek se setkal se syrským prezidentem Asadem

Novinky, SANA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK
Aktualizováno

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se ve čtvrtek setkal v Damašku se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Uvedla to syrská tisková agentura SANA. Paroubkova cesta do Sýrie byla silně kritizovaná.

Článek

Podle syrské tiskové agentury se oba bavili o rozšíření a prohloubení současné spolupráce mezi vládnoucí syrskou socialistickou stranou Baas, jejímž předsedou je Asad, a ČSSD.

Oba předáci stran také zhodnotili dosavadní vývoj na Blízkém východě a shodli se, že je nutné dosáhnout v oblasti míru.

Schůzky se účastnil i zástupce generálního tajemníka strany Bass Abdulláh Ahmar a český velvyslanec v Sýrii Tomáš Uličný.

Ve středu Paroubek zdůraznil podle SANA aktivní roli Sýrie při řešení problémů na Blízkém východě a vyslovil se pro prohloubení kulturních, ekonomických a turistických vztahů.

:. Zpráva syrské tiskové agentury Sana o setkání Jiřího Paroubka s prezidentem Bašarem Assadem

V rozporu se zájmy ČR a EU

Ke kritikům Paroubka se připojila poslankyně evropského parlamentu Jana Hybášková. Podle ní je v rozporu se zahraniční politikou EU. Označila ji za „naivní“. Podle ní také může poškodit českou politiku vůči Kubě. Havana čelí kritice Prahy kvůli porušování lidských práv, přitom evropské instituce vyzývají Sýrii, aby dodržovala lidská práva.

Podle Hybáškové je sporné i to, zda návštěva předsedy ČSSD může napomoci prohloubení ekonomické spolupráce. „Raději bych viděla, kdyby se pánové Paroubek a Zaorálek setkali s představiteli syrské opozice,“ dodala ještě.

Strana Baas

Socialistická strana arabské obrody, známá pod svým arabským názvem Baas, vznikla v dubnu 1940 v tehdy ještě francouzském Damašku. Založila ji skupina arabských intelektuálů v čele s profesorem Mišílem Aflakem a Saláhaddínem Bitárem. Strana je panarabská strana, sekulární a nacionalistická.

Strana Baas měla řadu frakcí - od reformistů po radikály se sklony k terorismu a od socialistů spíše prosovětského ražení. Arabské vlády padesátých let ji považovaly za potencionálně nebezpečnou a zakazovali ji.

V Iráku začala působit v roce 1954. V červenci 1968 se pak v čele s generálem Ahmadem Hasanem Bakrem dostala k moci, Saddám Husajn se chopil násilím moci o 11 let později. Tehdy došlo k definitivní roztržce mezi iráckou a syrskou sekcí strany.

Její rozpuštění v Iráku nařídil americký správce Iráku v květnu 2003. Její členové se až do roku 2008 nemohli účastnit veřejného a politického života.

V Sýrii strana stále vládne, je jediným povoleným uskupením.

Premiér Mirek Topolánek označil Paroubkovu návštěvu Sýrie za ostudnou. „Takzvaná zahraniční politika opozice jde proti zájmům České republiky," sdělil premiér, který je na návštěvě USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek odmítá kritiku za jednání v Sýrii

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je s manželkou Petrou a místopředsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem na pětidenní oficiální návštěvě Sýrie. Odmítá kritiku za to,...

Výběr článků

Načítám