Hlavní obsah

V Bratislavě bude stát monumentální Štefánikova socha

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÚTY/BRATISLAVA

Na česko - slovenské hranici se ve středu konala slavnost u příležitosti převozu monumentální sochy spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. Bronzovou sochu vysokou 7,6 metru vyrobili ve slévárně v Blansku a na Slovensku ji vítali nadšenci z Nadace M. R. Štefánika i členové Klubu vojenské historie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Šestitunová bronzová socha M. R. Štefánika

Článek

Socha vážící šest tun bude v roce 2009 postavena ve slovenském hlavním městě v nové čtvrti Eurovea nedaleko nové budovy Slovenského národního divadla. Socha bude postavena na čtyřmetrovém podstavci, Štefánikova hlava tak bude ve výši 11 metrů. Původní sochu Štefánika, která stála na nábřeží Dunaje, nechal komunistický režim v roce 1954 roztavit. Socha Štefánika se tak vrací na Slovensko v původní podobě po 54 letech.

"Pracovali jsme na tom přes rok a je to největší socha, jakou jsme v našem závodě dělali," řekl Novinkám majitel a generální ředitel firmy DSB Euro Milan Hlaváč. Sochu zde odlili, svářeli a opískovali.

"Byla hotová už loni v listopadu a chytala patinu," dodal majitel firmy. Sochař Gotthard Janda je s výsledkem práce spokojený. "Společně se synem Janem jsme vytvořili sádrový odlitek na základě předlohy Bohumila Kafky. Původní socha ve třetinové velikosti je totiž umístěna ve hvězdárně na Petříně," řekl sochař.

foto: Právo/Ivan Vilček

Firma z Blanska dostala objednávku od Nadace M.R.Štefánika, která se už patnáct let snaží postavit v Bratislavě Štefánikovu sochu v původní podobě.

"Jedenáct miliónů slovenských korun potřebných na výrobu sochy jsme získal od magistrátu města Bratislava, od slovenské vlády a od sponzorů. Výrobu sochy jsme objednali v roce 2005," řekl Novinkám předseda Nadace Ján Fuska. Jak zdůraznil, letos uplyne 90 let od vzniku společného státu Čechů a Slováků a příští rok uplyne 90 let od Štefánikovy smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám