Hlavní obsah

Kanada stáhla spojence ze seznamu zemí provádějících mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Kanadský ministr zahraničí se v sobotu omluvil USA a Izraeli za to, že na interním dokumentu jeho úřadu byly uvedeny jako země, kde zatčeným hrozí mučení.

Článek

„Naši nejbližší spojenci se tam ocitli omylem,“ uvedl ministr Maxime Bernier poté, co se po zveřejnění dokumentu v televizi ozvali s protestem představitelé ambasád USA a Izraele. „Být na stejném seznamu s Íránem a Čínou je pro nás urážlivé, je to celé absurdní,“ řekl americký velvyslanec v Kanadě David Wilkins.

Seznam vytvořilo ministerstvo pro interní školení diplomatů, což podle ministra Berniera neznamená, že by odrážel oficiální postoj vlády. „Dal jsem pokyn, aby byl dokument přehodnocen a přepracován,“ řekl.

Původní text, který ve čtvrtek ministerstvo poskytlo organizaci Amnesty International a ta jej dala médiím, upozorňoval kanadské diplomaty na americké výslechové techniky, jež spadají pod „definici mučení: vynucené nahoty, izolace, odpírání spánku a zakrývání očí“. Dokument zmiňoval tábor pro zadržované teroristy na základně Guantánamo na Kubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám