Hlavní obsah

Čeští žoldnéři chrání v Izraeli diplomaty EU

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina českých soukromých žoldnéřů, vesměs z bývalých speciálních jednotek armády a policejního Odboru speciálních služeb, chrání na palestinských územích v Izraeli diplomaty komisí Evropské unie.

Článek

Žoldnéři, o kterých Právo před časem přineslo exkluzivní informace z jejich působení v Iráku, zde střeží odborníky a politiky, kteří mají na starosti obnovu infrastruktury na palestinských územích.

„Střežíme diplomaty zejména při jejich výjezdech za prací v terénu. Jejich činnost totiž někteří Izraelci nevidí příliš rádi, v jejich očích totiž Evropané pomáhají Arabům, tedy jejich nepřátelům,“ řekl Právu jeden z těchto strážců, bývalý elitní policista.

Na rakety si už zvykli

Podle zdroje se čeští žoldnéři v Izraeli, na rozdíl od svých kolegů v Iráku nebo v Afghánistánu, dostávají do přestřelek a bojů jen zřídka. „Střílel jsem zatím jen dvakrát. Spíše nám nad hlavami přelétávají palestinské rakety a minometné granáty. Ty ale vybuchují většinou daleko od nás. Už jsme si zvykli,“ uvedl český bojovník.

Podle něj se v poslední době také zlepšila jejich výstroj a výzbroj pro případ bojového střetu.

Hospodářství Palestinců, o jehož obnovu se snaží kromě USA a EU i řada dalších států, trpí dlouholetým konfliktem s Izraelem a také v důsledku vnitřních sporů.

Hospodářství Palestinců, o jehož obnovu se snaží kromě USA a EU i řada dalších států, trpí dlouholetým konfliktem s Izraelem a také v důsledku vnitřních sporů.

Při nedávné dárcovské konferenci v Paříži, která měla za úkol odvrátit jeho totální kolaps, dostali Palestinci příslib dalších sedmi miliard amerických dolarů (asi 130 miliard korun) v průběhu následujících let. Česká republika bude přispívat miliónem dolarů ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Armáda chystá vojáky pro boje v Africe

Česká armáda se připravuje na největší misi ve své historii. K tisícovce českých vojáků, kteří budou v příštím roce sloužit v Afghánistánu a na Balkáně,...

Výběr článků

Načítám