Hlavní obsah

Slovenské vládě už rozpad nehrozí, oznámil Mečiar

– BRATISLAVA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská vláda přestála další krizi poté, co se koaliční strany Směr-sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica a Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) expremiéra Vladimíra Mečiara v noci na čtvrtek dohodly na smíru. Oznámil to Vladimír Mečiar na tiskové konferenci.

Článek

"Nedorozumění jsme si vyjasnili na nočním jednání. Domluvili jsem se v zájmu státu a integračních snah Slovenska," uvedl Mečiar na mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě. Obává se, že by rozpad koalice mohl vést k odložení přijetí eura. 

 "Jakákoliv roztržka, nestabilita nebo předčasné volby by byl velmi vážný signál pro ty, kteří o euru rozhodují. Přijetí eura by se tak mohlo pro Slovensko odložit na velmi dlouhou dobu. Nadřazujeme zájmy státu v integračních otázkách nad momentální stranické efekty," uvedl Mečiar.

Rozpory v koalici se vyostřily ve středu, kdy se oba lídři stran vzájemně obvinili z rozbíjení koalice.

LS-HZDS oznámila, že hlasování o návrhu státního rozpočtu na příští rok, který právě projednávají poslanci, vláda spojí s hlasováním o důvěře kabinetu. Mečiar přitom potvrdil, že jeho strana rozpočet ve Sněmovně podpoří.

Slovenská vládní koalice, které kvůli středeční osobní roztržce mezi premiérem Ficem a šéfem HZDS hrozil rozpad, tak bude pokračovat dál v dosavadním složení.

Mečiar zároveň oznámil, že slovenská vládní koalice nesouhlasí se spojením slovenského a českého železničního Carga. "Doporučení je jednoznačné: aby Cargo do České republiky neodcházelo," dodal Mečiar.

SDKÚ-DS se pokusí odvolat Fica

Největší opoziční strana - Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKÚ-DS) Mikuláše Dzurindy - znovu kritizovala premiéra Fica a oznámila, že se ho i přes nedostatek hlasů v parlamentu pokusí odvolat. Předseda SDKÚ-DS také zdůraznil, že jeho strana nepřijme žádnou nabídku na účast v současné vládě.

"SDKÚ-DS v tomto volebním období nevstoupí do vlády vedené Robertem Ficem a ani do žádné vlády s účastí Mečiarova HZDS," řekl Dzurinda. Během vyostření sporů v kabinetu se spekulovalo, že v případě odchodu LS-HZDS z vládní koalice, by jedním z možných scénářů mohl být právě vstup Dzurindovy strany do vlády nebo tolerance menšinového kabinetu ze strany SDKÚ-DS.

Důvodem sporu podle Mečiara byl nedostatek komunikace

Mečiar uvedl, že spor mezi LS-HZDS a Smerem-SD nezpůsobila aféra s neprůhlednými převody pozemků ve Slovenském pozemkovém fondu, která stála křeslo ministra zemědělství za LS-HZDS Miroslava Jureňu. Hlavním důvodem podle něj byl nedostatek komunikace. 

"To vedlo podezíráním a k nedorozuměním. Jednání koaliční rady se nyní bude konat minimálně dvakrát do měsíce. Za těchto nových podmínek může koalice pokračovat dál a může být produktivní," zdůraznil.

Dosud největší spor v nynější slovenské vládní koalici vypukl počátkem listopadu. Vyvolala jej informace médií, že restituenti z jižního a východního Slovenska dostali od pozemkového fondu náhradu v podobě lukrativních pozemků v podtatranské oblasti, které od nich obratem za desetinu odhadované hodnoty koupila firma blízká LS-HZDS. Ze zodpovědnosti za podezřelé transakce se pak obviňovali zástupci vládních i opozičních stran navzájem, nakonec aféra vedla k odvolání ministra zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám