Hlavní obsah

Do Bratislavy přijelo pendolino v oblaku kouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V neděli ve 22:00 vjelo do nádraží v Bratislavě pendolino Českých drah, kterému se ze střechy pátého vozu valil dým. Podle mluvčího ČD Ondřeje Kubaly byl příčinou zkrat v zařízení, které spaluje energii vznikající při brzdění, tzv. brzdovém odporníku. Kouř vycházel ze škvařící se izolace. Cestující nebyli v ohrožení, dodal mluvčí.

Článek

Podle Kubaly závada nepředstavovala žádné nebezpečí pro provoz vlaku. Poškozený odporník montéři odpojili a pendolino mohlo ráno vyrazit na cestu zpět do Prahy.

Celkem má souprava čtyři odporníky, vlak může jezdit jen na tři, řekl Kubala s tím, že poškozené zařízení dráhy opraví později. Přesto, že cestující v ohrožení nebyli, vyvolalo dýmající pendolino na bratislavském nádraží poprask.

Na pomoc byli podle neoficiálních informací povoláni i hasiči. Bratislavská porucha je další v řadě událostí, které se v souvislosti s pendoliny v poslední době staly.

Drážní inspekce například prověřuje, zda pendolino v říjnu do Brna protiprávně neřídil bývalý závodník formule 1 Emerson Fittipaldi, podle televize Nova zase pendolinům nefungují správně bezpečnostní kolejová čidla. Dráhy však obě zprávy popírají a na Novu podaly žalobu.

Vlaky SC Pendolino jsou nejmodernější na české železnici a dráhy je považují za svou výkladní skříň. Při jejich zavádění v roce 2006 se však potýkaly s celou řadou poruch; dlouho se čekalo i na povolení jejich jízd do sousedních zemí, Rakouska a Slovenska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám