Hlavní obsah

Italská pobřežní hlídka zachránila před utonutím 56 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Posádka hlídkového plavidla italské pobřežní stráže v sobotu zachránila ve vodách jižně od Sicílie před utonutím 56 ilegálních migrantů pocházejících ze Somálska. Informovala o tom agentura ANSA, podle které byl mezi zachráněnými běženci i čerstvý novorozenec.

Článek

Uprchlíci směřující do Itálie na dvou rybářských bárkách měli mimořádné štěstí, protože italská hlídka je zaznamenala v okamžiku, kdy se obě plavidla začínala pod náporem mohutných vln rozbouřeného moře potápět.

Pohraničníci dokázali dostat všechny uprchlíky na palubu italského plavidla a dopravit je do zadržovacího střediska v sicilském Pozzallu. Tam projdou všichni migranti lékařskou prohlídkou a kontrolou totožnosti. Pak je ale zřejmě čeká obvyklý nucený návrat do vlasti, píše agentura.

Již v ranních hodinách italští policisté zadrželi u Agrigenta, rovněž na jižním pobřeží Sicílie, jinou skupinu běženců tvořenou 120 migranty. Jejich národnost zatím italské úřady neupřesnily.

Příliv uprchlíků neustává

Dalších 49 uprchlíků pocházejících z Iráku, z Afghánistánu a z Albánie zajistili policisté na jihovýchodním pobřeží Jadranu u přístavu Bari. Běženci se snažili nepozorovaně opustit trajekty, které do Bari připluly z několika přístavů na protějším břehu Jaderského moře.

Z údajů, které v srpnu zveřejnilo italské ministerstvo vnitra, vyplývá, že Itálie nepřestává být pro ilegální migranty z Afriky a z Asie lákavým cílem. Přesto se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku snížil počet osob, které byly zadrženy při pokusu o ilegální vstup na italské území přes moře. Zatímco v prvních osmi měsících loňského roku zajistily italské úřady 14 511 běženců, letos to bylo za stejnou dobu 12 419 ilegálních migrantů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám