Hlavní obsah

Američané jsou nejvíce ozbrojeným národem na světě

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v USA vlastní nejvíce střelných zbraní na světě. Na každých sto Američanů připadá 90 střelných zbraní. Uvádí se to v průzkumu ženevského Institutu mezinárodních studií, který cituje agentura Reuters. Američané vlastní necelou třetinu zbraní mezi civilisty.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zhruba 4,5 miliónu zbraní je každým rokem zakoupeno ve Spojených státech.

Článek

Podle přehledu o malých zbraních (Small Arms Survey) vlastní Američané 270 miliónů z celkových 875 miliónů zbraní na světě.

Zhruba 4,5 miliónu z 8 miliónů zbraní, které se celosvětově vyrobí každým rokem, je zakoupeno ve Spojených státech. "Na sedm lidí připadá celosvětově zhruba jedna střelná zbraň. Bez USA však počet klesne na asi jednu zbraň na deset lidí," uvádí se ve zprávě.

Za Spojenými státy se jako druhá nejvíce ozbrojená společnost nachází Indie, kde je asi 46 miliónů zbraní, což znamená čtyři zbraně na sto obyvatel. Třetí je Čína se 40 milióny a třemi zbraněmi na sto lidí. Po nich následují Německo, Francie, Pákistán, Mexiko, Brazílie a Rusko.

Vezme-li se však v potaz počet střelných zbraní na hlavu, tak je na druhém místě za Spojenými státy Jemen, kde je 61 zbraní na stovku obyvatel. Následuje Finsko s 56, Švýcarsko s 46, Irák s 39 a Srbsko s 38 zbraněmi na sto lidí.

Další země v žebříčku jsou Francie, Kanada, Švédsko, Rakousko a Německo, ve kterých je kolem 30 pušek a pistolí na sto obyvatel. Zpráva zveřejněná na internetu Česko nezmiňuje.

V chudších zemích je méně zbraní

Zajímavé je, že chudší země, které jsou obvykle spojovány s častějším násilím, se ve statistikách nachází o dost níže. Například Nigérie má jen jednu zbraň na sto obyvatel.

"Střelné zbraně jsou ve světě velmi nerovně rozděleny. Představy, které máme o jistých regionech  jako například Afrika nebo Latinská Amerika coby zaplavených zbraněmi, jsou rozhodně zavádějící," uvedl ředitel Institutu Keith Krause. "Vlastnictví zbraní může být dáno ve spojení se stoupající úrovní bohatství," řekl na tiskové konferenci v Ženevě.

Podle průzkumu je ve světě asi 650 miliónů zbraní, které vlastní civilisté a 225 miliónů patří pořádkovým a vojenským silám.

Před pěti lety bylo ve světě 640 miliónů střelných zbraní. Podle odhadů je legálně zaregistrováno jen přibližně 12 procent všech civilních zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám