Hlavní obsah

Tajfun Sepat vyhnal z domovů tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-WAN

Tchaj-wan sužuje silný tajfun Sepat, který v minulých dnech zpustošil Filipíny. Podle agentury AP si vyžádal jednoho mrtvého. Více než tisíc lidí muselo být evakuováno z pobřežních oblastí. Smršť způsobila přerušení dodávek elektrického proudu do více než 70 000 domácností a odklad řady leteckých spojů.

Článek

Kolem 2:30 SELČ se pohybovalo oko cyklonu 70 kilometrů jihozápadně od východního pobřeží Tchaj-wanu. Vichřici provází vítr o rychlosti 155 kilometrů za hodinu, s nárazy až 190 kilometrů v hodině. Meteorologové očekávají, že tajfun zamíří ke kontinentální Číně, kde se již na něj připravují úřady provinci Kuang-tung.

Tchaj-wan v noci bičoval prudký liják a na pobřeží útočily vysoké mořské vlny. Místní úřady stejně jako filipínské uzavřely školy i úřady - v sobotu je všem obyvatelům pobřežních oblastí doporučeno nevycházet na ulici. Tchaj-wanská letiště zrušila všechny domácí lety a také spoje směřující k na jih do Hongkongu a dalších destinací v jihovýchodní Asii. Provoz přerušila i železniční doprava.

Tropické bouře se vytvářejí v teplých vodách jižního Pacifiku a v létě ohrožují zejména Filipíny, Japonsko, Čínu, Tchaj-wan a Hongkong. Filipíny jsou z části ještě následkem řádění Sepatu zatopené. Metropoli Manilu a její okolí stihl dopravní kolaps, úřady a školy fakticky nefungují. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám