Hlavní obsah

NYT: Severní Korea má tajný jaderný provoz

Novinky, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Kimův režim v Severní Koreji si zřejmě postavil nové tajné zařízení na výrobu plutonia vhodného k výrobě zbraní. Informoval o tom s odvoláním na americké a asijské představitele, kteří mají přístup k posledním zpravodajským materiálům, sobotní list New York Times (NYT).

Článek

Jak uvádí, senzory sledující hranice Severní Koreje zaznamenaly zvýšenou hladinu kryptonu 85, tedy plynu vznikajícího při zpracování vyhořelého paliva na plutonium. Protože počítačová analýza zřejmě vyloučila jako zdroj plynu hlavní jadernou továrnu v Jongbjonu, ukazuje jeho koncentrace na možnou existenci dalšího, skrytého zařízení umístěného někde v horách.

NYT tlumočil toto podezření v době, kdy britský premiér Tony Blair jedná na cestě z Japonska do Jižní Koreje a Číny o severokorejském jaderném programu, které v Tokiu označil za skutečné nebezpečí. Jeho asijskou cestu však zastínil skandál kolem smrti zbrojního poradce britské vlády Davida Kellyho důležité postavy sporu a existenci iráckých jaderných zbraní, a je nepravděpodobné, že Blair bude nové podezření zdůrazňovat.

Také americká špionáž se podle NYT zdráhá učinit k novému důkazu o KLDR jasné prohlášení. Včera Blair na tiskové konferenci v Soulu prohlásil, že severokorejskou krizi je třeba řešit obzvláště citlivě pomocí dialogu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám