Hlavní obsah

Raketoplán Atlantis zakotvil u ISS

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americky raketoplán Atlantis úspěšně zakotvil u Mezinárodní kosmické stanice. Ke komplexu dopravil další část nosníku se slunečními panely o hmotnosti 17,5 tuny a nového člena posádky stanice.

Článek

Raketoplán se nejdříve dostal "pod stanici" a pomalu se otáčel kolem své osy o 360°. Při manévru snímkuje tepelný štít posádka ISS a prověřuje tak, zda není poškozen. Právě poškozený tepelný štít způsobil v únoru 2003 nehodu raketoplánu Columbia.

Ve 21:36 se pak raketoplán Atlantis úspěšně spojil z Mezinárodní kosmickou stanicí (ISS). V noci by ještě mělo dojít k oficiální výměně jednoho z členů posádky stanice. Američanku Sunitu Williams nahradí na půl roku její kolega Clayton Conrad Anderson.

V noci také bude z nákladového prostoru Atlantisu pomocí mechanické ruky raketoplánu vyzdvižen modul se slunečními panely. Krátce na to si ho převezme mechanická ruka stanice. To vše ve výšce 360 km nad zemským povrchem při rychlosti 8 km/s.

NASA také oznámil, že při testech nalezl pomocí kamery umístěné na mechanické ruce raketoplánu drobnou trhlinu na zádi. Problém není vážný a nikterak neohrožuje další průběh mise. NASA přesto problém bude analyzovat.

V těchto dnech jsou velmi ideální podmínky pro sledování přeletů Mezinárodní kosmické stanici. Dobu přeletu pro vaše město naleznete zde.

Atlantis se má od ISS odpojit v neděli 17. června a přistát v úterý 19. června. Vše vysílá NASA TV v přímém přenosu.

Reklama

Související témata:

Související články

Raketoplán Atlantis odstartoval

Americký raketoplán Atlantis se sedmičlennou posádkou na palubě odstartoval v sobotu v 01:38 SELČ k Mezinárodní vesmírné stanici. Jde o první letošní...

Výběr článků

Načítám